PRLJAVA KAMPANJA

Anketa u Vrgorcu: Hoćete li zbilja glasati za zvezdaša Pranića?

07.05.2015 u 17:35

Bionic
Reading

Izvanredni izbori u Vrgorcu bit će posljednji test pred redovite parlamentarne, kad god se oni dogodili. Premda Vlada još uvijek nije odlučila kada će Vrgorčani na birališta, što se čini dosta neobičnim s obzirom na to da ovaj grad nema ni gradonačelnika ni gradsko vijeće, pretpostavlja se da će se to dogoditi u drugom ili trećem vikendu lipnja. A kampanja je već započela, i to vrlo grubim udarcem ispod pojasa

Deseci birača s područja Vrgorca dobili su pozive s telefonskog broja iz Zagreba registriranog na tvrtku OTV d.d.: formalno se radi o predizbornoj anketi, ali u stvarnosti o širenju kleveta i dezinformacija na račun nositelja Nezavisne liste mladih Ante Pranića, a on je nakon pune 23 godine uspio srušiti HDZ-ovu vlast u ovom gradu. Anketari nazivaju građane, i to mahom njegove simpatizere, pa ih pitaju 'hoće li zbilja glasati za zvezdaša Pranića' i spominju da je njegov otac bio član SDP-a.

Tvrde i da je Pranić 'ovisan o Mostu iz Metkovića' te da je njegova lista srušila gradski proračun i tako Vrgorcu natovarila trošak izvanrednih izbora visok oko 300 tisuća kuna.

'Predstavljaju se kao da provode anketu, a ustvari samo pokušavaju blatiti mene i moje suradnike. Koriste se činjenicom da sam zajedno s 500 studenata posjetio Beograd kao dokazom da navijam za Crvenu zvezdu, što je baš smiješno. A ne spominju to da je moj otac bio prvi branitelj u Vrgorcu, kao ni to da moja lista nema veze s rušenjem proračuna', objašnjava Pranić za tportal.

Treba pojasniti da je 28-godišnji Pranić sa svojom Nezavisnom listom mladih na izvanrednim lokalnim izborima prošle godine ostvario iznenađujući uspjeh i dobio relativnu većinu u Gradskom vijeću, a nakon toga bilo je jasno da će i HDZ-ov gradonačelnik Boris Matković prije ili kasnije morati odstupiti. Potom su nekoliko mjeseci trajale igrice oko usvajanja proračuna: Nezavisna lista mladih odbila je koalirati i s HDZ-om i sa SDP-om, a oni su zauzvrat odlučili ne dolaziti na sjednice Gradskog vijeća i do kraja blokirati grad.

Sada ga, tvrdi Pranić, i jedni i drugi žele spriječiti da se vlast u Vrgorcu promijeni do kraja.

'Tajnik HDZ-a Milijan Brkić gotovo svakog tjedna navraća u Vrgorac dok SDP-ova vlada oteže s raspisivanjem izbora jer čekaju da naši simpatizeri, mahom mlađi ljudi, odu iz grada na sezonske poslove uz obalu', nastavlja Pranić i žali se govoreći da su i on i njegovi suradnici izloženi nevjerojatnom pritisku.

'Mene osobno nazivaju i savjetuju da pazim što radim jer će, ako izgubim izbore, Hrvatska biti zatvorena i za mene i za moju obitelj. Gradskim zaposlenicima naređuje se da dolaze na skupove HDZ-a i prijeti im se da će izgubiti posao ako ne dostave sliku glasačkog listića i njihove osobne iskaznice. Što je još gore, u gradskim poduzećima i dalje zapošljavaju članove i simpatizere HDZ-a iako je grad u minusu. Osobno nemam ništa protiv tih ljudi, ali to se mora znati, kao i činjenica da primamo prijetnje vezano uz naše privatne poslove i karijere', kaže Pranić.

Zasad još ništa konkretno nije prijavljivao policiji, ali o fantomskoj 'anketi' već danas će obavijestiti Državno izborno povjerenstvo.