LOKALNI IZBORI

[ANKETA] Na Kvarneru sve vrvi kandidatima za Obersnelova nasljednika. Pitamo vas: Za koga biste glasali na izborima za gradonačelnika Rijeke?

09.03.2021 u 18:24

Bionic
Reading

Sva četiri najveća hrvatska grada u svibnju će dobiti nove ljude koji će ih voditi sljedeće četiri godine. Među njima je i Rijeka, u kojoj nakon 20 godina završava vladavina Vojka Obersnela

Jedna od neizvjesnih utrka na lokalnim izborima u svibnju vodit će se u Rijeci, u kojoj nakon 20 godina s vlasti odlazi Vojko Obersnel. Interes da ga naslijedi iskazalo je već 12 kandidata. Među njima je i SDP-ov Marko Filipović. Iako nepoznat široj javnosti, Filipović je niz godina bio Obersnelov zamjenik, odnosno dogradonačelnik, te je upoznat s funkcioniranjem grada.

Jedan od glavnih konkurenata mu je, sudeći po anketama koje objavljuju lokalni portali, Mostov Marin Miletić. Ovaj bivši vjeroučitelj, a sada saborski zastupnik, jedno je od poznatijih imena u utrci za riječkog gradonačelnika. Među one s najviše šansi ubraja se i Davor Štimac. Bivši šef KBC-a Rijeka u utrku ulazi kao nezavisni kandidat, a podršku mu pružaju i poznati riječki poduzetnici i kulturnjaci.

Još jedan riječki dogradonačelnik, Nikola Ivaniš, dobro stoji u anketama. U utrku ide kao kandidat Primorsko-goranskog saveza, čiji je predsjednik bio niz godina. Zahvaljujući toj stranci u nekoliko mandata bio je i saborski zastupnik. HDZ na izbore izlazi s Josipom Ostrogovićem, šefom riječkog ogranka te stranke. Ostrogović je nedavno izabran za predsjednika riječkog HDZ-a, a u riječkoj javnosti poznat je i kao žestok kritičar aktualne gradske vlasti.

Odvjetnica Ana Blečić Jelenović kandidatkinja je Liste za Rijeku. Do sada nije bila aktivna u politici, no prema zadnjim anketama, ulazi u prvih šest kandidata. Među nacionalno poznatim imenima je i ono Katarine Peović, koja će na izborima u Rijeci biti kandidatkinja Radničke fronte. Peović nije rođena Riječanka, no već godinama živi i radi u tom gradu.

  • +6
Kandidati za Rijeku Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

Nakon raskida suradnje s Radničkom frontom, Možemo! su kao kandidata za riječkog gradonačelnika istaknuli Nebojšu Zeliča. Član je Inicijativnog odbora stranke, predstojnik Centra za studije mira i konflikata na riječkom Sveučilištu, a kao docent na Filozofskom fakultetu u Rijeci predaje kolegije vezane uz etiku i filozofiju politike.

U utrku ponovno ide i Hrvoje Burić, kao kandidat Nezavisne liste Bura. Ovaj bivši HDZ-ovac, jedan od najvećih kritičara Vojka Obersnela, već ima iskustva na lokalnim izborima. Dapače, na prošlim je dogurao i do drugog kruga te je izgubio od njega. Vedran Vivoda zajednički je kandidat Akcije mladih i Unije Kvarnera za riječkog gradonačelnika. Predstavljen je kao gradski vijećnik Akcije mladih, privatni poduzetnik u kreativnim industrijama te profesor informatike i povijesti po profesiji.

Riječki gradonačelnik želi biti i donedavni SDP-ovac Vlado Mezak. Pod sloganom 'Dosta mi je praznih riječi, a vama?', ovaj bivši ravnatelj riječke Lučke uprave na izbore izlazi kao nezavisni kandidat. Nezavisni kandidat bit će i bivši član Zelene stranke Aljoša Babić, a u utrku ide pod sloganom 'Pokrenimo rijeku promjena'. Najavio je da želi pokrenuti boksački turnir u spomen na jednog od najpoznatijih kvarnerskih političara Vladimira Bebića, poznatijeg kao 'Bombarder s Kvarnera'.