vatikanski ugovori

[ANKETA]: Frcaju iskre oko financiranja Crkve i izbacivanja vjeronauka iz škole: Što vi mislite o tome?

  • Autor: Ivana Ivandić
  • Zadnja izmjena 07.02.2019 11:32
  • Objavljeno 07.02.2019 u 10:58
Ilustracija

Ilustracija

Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Dio oporbe smatra kako je vrijeme da se promijeni način financiranja crkvenih zajednica, odnosno da je potrebna revizija Vatikanskih ugovora, dok se vladajući i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović protive tome. Čitatelje tportala pitamo: Treba li napraviti reviziju Vatikanskih ugovora?

Prošla je 21 godina od ratifikacije Vatikanskih ugovara i do danas je država izdvojila oko 15 milijardi kuna za crkveni proračun. Riječ je o četiri međudržavna sporazuma, od kojih su prva tri potpisana 1996. godine, a četvrti dvije godine kasnije.

Njima se podrazumijeva to da se Katolička crkva financira iz državnog proračuna te na godišnjoj razini dobije oko milijardu kuna.

Klub GLAS-a i HSU-a traži izmjenu tih ugovora, a inicijativu su pokrenuli prije godinu dana. Traže da se uvede njemački ili talijanski sustav, prema kojem svaki vjernik uplaćuje novac svojoj vjerskoj zajednici. Među prijedlozima su i izmjena nastave vjeronauka u školama, restrukturiranje vojnog ordinarijata i novi model financiranja Crkve.

'Smatramo da je iznos, oko milijardu kuna godišnje, barem tri puta veći nego što je realna mogućnost države koja ima velike socijalne probleme, pa i u zdravstvu. S druge strane, smatramo da je potrebno revidirati i postojeći model vjeronauka', kazao je i u HRT-ovoj emisiji 'Otvoreno' u srijedu navečer saborski zastupnik GLAS-a Goran Beus Richembergh te spomenuo pravnu nejednakost. Naglasio je da ako se protiv svećenika pokreće kazneni postupak, najprije se tada mora obavijestiti njihov biskup, a tek onda krenuti dalje.

Dubrovački biskup, mons. Mate Uzinić izjavio je kako je predviđena procedura da se ugovori mogu mijenjati, odnosno revidirati.

Dubrovački biskup Mate Uzinić

Dubrovački biskup Mate Uzinić

Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

'Naravno da se oni mogu promijeniti, revidirati. Sami ugovori sadrže odredbu koja kaže da ako jedna od strana bude smatrala da su se bitno promijenile prilike u kojima je sklopljen ugovor, da se onda može pristupiti njihovom mijenjanju. Sami ugovori u preambuli govore o tome koji su to razlozi na temelju kojih se sklapaju konkretni ugovori. Razlog zbog kojih je on potpisan, prema toj preambuli, bili su materijalni uvjeti za pastoralno djelovanje Katoličke crkve. S druge strane, bila je tu uloga Katoličke crkve u odgojnoj, kulturnoj i karitativnoj djelatnosti. Ako se smatra da Katolička crkva više nema tu ulogu u društvu, onda naravno da su se promijenile okolnosti za Republiku Hrvatsku i bilo bi u redu da RH krene prema promjeni tih ugovora', rekao je Uzinić.

Premijer Andrej Plenković u više je navrata izjavio da za mandata njegove vlade neće biti revizije Vatikanskih ugovora.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!