tamna strana društvene mreže

Amnesty International prozvao Twitter zbog nepoštivanja ženskih prava

11.04.2018 u 14:10

Bionic
Reading

Premda je jedna od popularnijih društvenih mreža, s više stotina milijuna korisnika diljem svijeta, Twitter skriva i svoju tamnu stranu. Naime, prema velikom istraživanju Amnesty Internationala, Twitter se pokazao kao platforma na kojoj nasilje nad ženama nije shvaćeno ozbiljno te se govor mržnje i nepoštivanje ljudskih prava ne istražuju i sankcioniraju na transparentan način

Dok se Facebook suočava s najvećim skandalom u svojoj povijesti, Twitter muku muči s poštivanjem ženskih prava. Usprkos tome što ga koriste milijuni žena diljem svijeta, od političarki, novinarki, preko aktivistica, spisateljica i blogerica, pa do žena koje jednostavno žele biti umrežene i slobodno se izraziti – Twitter, čini se, svoje brojne korisnice ne poštuje dovoljno.

Kako stoji u izvještaju Amnesty Internationala, Twitter je kao tvrtka podbacio u zaštiti i poštivanju ženskih prava jer nedovoljno istražuje i sankcionira prijave nasilja nad njima. Ovo istraživanje o iskustvima žena na Twitteru provedeno je u proteklih 16 mjeseci, s posebnim naglaskom na Ujedinjeno Kraljevstvo i SAD. Zlostavljanje podrazumijeva izravne i neizravne prijetnje fizičkim ili seksualnim nasiljem, diskriminaciju na temelju nekog aspekta ženina identiteta, ciljano uznemiravanje i kršenje tajnosti osobnih podataka.

Istraživanje je ukazalo na konkretne primjere nasilja i zlostavljanja na Twitteru, osobito prema ženama koje nisu bijele rase, pripadnicama etničkih ili vjerskih manjima, ženama s invaliditetom i LGBT osobama. Svoja iskustva, između ostalih, podijelile su novinarka Jessica Valenti, britanska ministrica unutarnjih poslova u sjeni Diane Abbott, članica pokreta Black Liver Matter Miski Noor i autorica projekta Everyday Sexism Laura Bates.

Metom nasilja na Twitteru žene postaju najčešće zbog izražavanja svojih stavova, osobito onih vezanih uz feminizam ili jednostavno zato što su javne ličnosti. Dakako, takva iskustva ostavljaju negativne posljedice korisnicama. Umjesto da ojača ženske glasove, Twitter omogućava nasilje i uznemiravanje zbog kojih žene često podliježu samocenzuri, ograničavaju interakciju s drugima ili čak napuštaju ovu platformu.

Twitter Izvor: Profimedia / Autor: Tom Bham

Amnesty International je na temelju nalaza istraživanja Twitteru uputio i neke preporuke. Za početak, stoji u izvještaju, Twitter bi trebao javno podijeliti detaljne informacije o vrsti i razmjeru nasilja nad ženama i drugim ranjivim skupinama te objaviti kako su reagirali na to nasilje, unaprijediti mehanizme za prijavu nasilja, pojasniti kako identificira nasilje i procesuira prijave te poduzeti proaktivnije mjere za podizanje svijesti o sigurnosti i privatnosti koje bi ženama omogućile ugodnije korištenje ove društvene mreže.