IPAK NE BI JOŠ U RAT

Amerikanci zaključili kako iza kemijskog napada stoji Assad

23.08.2013 u 22:04

Bionic
Reading

Obavještajne agencije SAD-a i njegovih saveznika su u svojim preliminarnim procjenama ocijenile da su snage sirijske vlade uporabile kemijska oružja u napadu na područje u blizini Damaska te da je taj čin odobren na visokoj razini u vladi predsjednika Bašara al-Asada, doznaje se od izvora iz američkih i europskih obavještajnih krugova

Izvori, koji su tražili ostati neimenovani, upozorili su da su procjene preliminarne te da se, u ovoj fazi, traži konačan dokaz što bi moglo potrajati danima, tjednima pa i duže.

Iako je još mnogo toga nejasno oko navodnog napada plinom u srijedu u okolici Damaska, stručnjaci iz zapadnih zemalja vjeruju da su za raspršivanje nervnog otrova uporabljene rakete ili slični projektili i sumnjaju da je u napadu najvjerojatnije uporabljen plin sarin. No osnovni kemijski agens je mogao biti pomiješan s drugim supstancama kako bi se izmijenili ili dodali učinci plina.


'Zato što to nisu dugotrajni agensi oni se brzo rasprše', rekao je Hamish de Bretton-Gordon, bivši čelnik britanskih snaga za protukemijsko, nuklearno i biološko ratovanje. 'U čisto vojnom pogledu, zamisao je baciti te stvari na stanovništvo, ubiti mnogo ljudi vrlo brzo a onda vaše snage mogu ući bez posljedica', navodi ovaj stručnjak.

Napadnuto područje istočno do Damaska jedno je od središta otpora Asadu. 'To je područje na kojem je vladala određena vojna pat pozicija tako da, u tom smislu, za Asada ima smisla uporabiti kemijska oružja u okviru šire ofenzive', ocijenio je Firas Abi Ali, analitičar za Bliski istok pri kompaniji IHS iz SAD-a.

Predsjednik SAD-a Barack Obama u petak je napad u kojem je, po navodima sirijskih pobunjenika, ubijeno 500 do 1000 civila nazvao 'važnim događajem koji izaziva duboku zabrinutost' ali je naglasio da ne namjerava žuriti s uključivanjem SAD-a u novi skupi rat.