ZA DAN NEZAVISNOSTI

Amerikanci spremaju oružani marš na D. C.

13.05.2013 u 07:00

Bionic
Reading

Na američki Dan nezavisnosti, najveći nacionalni praznik, 4. srpnja, stanoviti Adam Kokesh povest će marš na Washington. I to ne bilo kakav, već marš tisuća naoružanih protivnika predsjednika Baracka Obame, ogorčenih njegovim zalaganjem za strože odredbe o posjedovanju oružja. Sudjelovanje u maršu zasad je potvrdilo oko 3.000 ljudi, spremnih da američkom prijestolnicom pronesu napunjene puške, piše Washington Post

Adam Kokesh je ratni veteran s iračkim stažem, koji svim silama nastoji upriličiti 'Open Carry March' na Washington D. C., i to prikazujući događaj kao opći prosvjed protiv 'tiranije', a ne kao prosvjed protiv promjena zakona o oružju. Samo na Facebook profilu Kokesh broji više od 42.500 lajkova, što je sigurno potaknulo snage sigurnosti da javno iskažu spremnost na susret s njim kako bi se 4. srpnja osiguralo poštovanje zakona i zajamčila sigurnost svim posjetiteljima američke prijestolnice.  

Washington D. C. diči se jednim od najstrožih zakona o posjedovanju oružja na teritoriju SAD-a, ali upravo zato tamo se sreću i najgrlatiji protivnici zakonske regulacije osobnog naoružanja. Stanovnici američke prijestolnice smiju posjedovati registrirano vatreno oružje na vlastitim posjedima, ali ih ne smiju nositi u javnosti. U takvim okolnostima, američki Vrhovni sud odlučio je 2008. odbaciti potpunu zabranu i zajamčiti pravo na posjedovanje oružja za samoobranu.

Kokesh organizira prosvjed u trenutku kada Obamina administracija ulaže dodatne napore u obnovu reforme zakona o oružju, koja je zaustavljena u Kongresu zahvaljujući lobistima proizvođača oružja i Nacionalne udruge za oružje (NRA).

Kokesh se iz Iraka vratio kao proturatni aktivist i samoproglašeni libertarijanac. Kao autor bloga Adam Vs. The Man, pozvao je istomišljenike da se prijave za sudjelovanje u maršu na Washington, koji on naziva 'aktom građanskog neposluha'.

Prema njegovoj zamisli, naoružani prosvjednici marširali bi oko sjedišta vlasti - američkog Kapitola, Vrhovnog suda i Bijele kuće. Kokesh piše da planira nenasilni prosvjed, ali ne može predvidjeti što se može dogoditi ukoliko policija pokuša razbiti skup. Potencijalne prosvjednike već sada poziva da se ne opiru uhićenjima i najavljuje da će poštovati eventualnu zabranu pristupa.

'Marširat ćemo s napunjenim puškama obješenim preko leđa kako bismo pokazali vladi da nas neće zastrašiti niti podčiniti tiranijom', napisao je Kokesh na svojoj internetskoj stranici. 'Suočimo li se s fizičkim otporom, mirno ćemo se okrenuti, pokazujući da slobodni ljudi nisu dobrodošli u... Na NAJSUPTILNIJI mogući način mi uistinu kažemo da ćemo radije umrijeti na nogama nego živjeti na koljenima.'

Načelnica policije Washingtona Cathy L. Lanier najavljuje da će po svemu sudeći zaustaviti naoružana kolona ipak biti zaustavljena, i to na mostu preko rijeke Potomac.

'Ukoliko dolazite ovamo prosvjedovati protiv vladine politike, sjajno. Ukoliko dolazite kršiti zakon, poduzet ćemo akciju', rekla je Lanier, ističući da nošenje oružja kroz D. C. predstavlja kršenje zakona.

Kokesh je pak izrazio nadu da će Lanier u njihovom slučaju napraviti iznimku i pripustiti ih kroz District, ako treba i uz policijsku pratnju.

Kokesh se u nekoliko navrata sukobio sa zakonom: 2007. uhićen je u majici s natpisom 'Iraq veterans against the war', isto mu se dogodilo 2011. kada je predvodio grupu koja je plesala na Jefferson Memorialu, a u nevolju je došao i zbog prosvjedovanja u uniformi američkih marinaca.