za obranu od agresije

Amerikanci popustili, Ukrajina dobiva avione F-16!

19.05.2023 u 10:09

Bionic
Reading

Ukrajina bi ipak mogla dobiti dugo željene borbene avione F-16, kojima bi pojačala obranu od ruske agresije, neslužbene su informacije objavljene u petak

SAD neće blokirati izvoz borbenih aviona F-16 u Ukrajinu od strane europskih zemalja, rečeno je saveznicima, unatoč prethodnom oklijevanju predsjednika Joea Bidena da pošalje Ukrajincima ratne zrakoplove, objavio je britanski Telegraph, prenoseći pisanje američkog Washington Posta. Američki CNN također je objavio kako je SAD europskim saveznicima signalizirao da neće blokirati isporuku tog tipa aviona Ukrajini.

Ukrajinski dužnosnici, uključujući predsjednika Volodimira Zelenskog, mjesecima lobiraju kod zapadnih saveznika da im pošalju avione F-16 navodeći da su im oni prijeko potrebni za obranu. Iako su neke od europskih država sklone toj opciji, kao problem se do sada postavljala nevoljkost SAD-a, koji proizvodi navedene avione, da to odobri. Naime, prema uvjetima originalne prodaje savezničkim državama, ako neka od država koja je kupila američke avione želi tu tehnologiju prodati trećoj zemlji, za to joj je potrebno odobrenje SAD-a.

Ranije ove godine ukrajinski dužnosnici postigli su značajan napredak u uvjeravanju Nizozemske da pošalje F-16, navodi se u članku koji prenosi Telegraph, a bilo je i izvješća o tome da je američka administracija bila u sukobu s europskim saveznicima oko toga treba li Ukrajinu opskrbiti navedenim avionima. Nakon što se postigne dogovor između neke od europskih država, vjerojatno Nizozemske i Ukrajine, trebat će ipak proći duže vrijeme dok ti avioni ne budu mogli biti korišteni na ukrajinskom bojištu, prvenstveno zbog potrebne preobuke ukrajinskih pilota naviknutih na rusku tehnologiju.

  • +16
Nizozemski F-16 Izvor: EPA / Autor: Robin van Lonkhuijsen

Kako je tportal već pisao, obuka pilota na F-16 prema programu Američkog ratnog zrakoplovstva traje godinu i pol, a prije nego sjednu u te avione, budući piloti obučavaju se na turboelisnom trenažeru tipa T-6 Texan II, pa onda još sedam mjeseci na supersoničnom T-38 Talon. Ukrajinski piloti mogli bi značajno smanjiti to vrijeme jer su svi prošli i temeljnu i naprednu obuku na supersoničnim avionima sovjetske proizvodnje, no svejedno bi im obučavanje za F-16 moralo trajati više mjeseci, pri čemu bi se prvih mjesec dana upoznavali s osnovnim sustavima, uslijedilo bi nekoliko mjeseci treninga na simulatorima, a tek potom višemjesečna borbena obuka.

Yahoo News objavio je interni dokument Američkog ratnog zrakoplovstva u kojem se zaključuje da bi se ukrajinske pilote moglo obučiti za samo četiri mjeseca, a koji proizlazi iz ocjenjivanja dvaju ukrajinskih pilota, jednog s MiG-a 29, a drugog sa Su-27. Obojica su na simulatoru za F-16, nakon kraćeg upoznavanja s avionom, bili sposobni izvesti zahtjevnije manevre poput slijetanja nakon gubitka motora te provođenja borbenih misija.

Amerikanci predstavljaju F-16 kao relativno jeftin oružani sustav visokih performansi. To je jednomotorni nadzvučni lovac sposoban za borbe u zraku, kao i napade na ciljeve na zemlji, a može letjeti u svim vremenskim uvjetima, uz domet oko 860 kilometara. Nabava navedenog aviona bila bi značajna nadogradnja ukrajinske flote bazirane na avionima Su-24 i Su-27 te MiG-29, od kojih neki potječu još iz doba Sovjetskog Saveza, a dio su im nedavno isporučile Poljska i Slovačka.