GODIŠNJICA NAPADA NA NYC

Amerikanci ne vjeruju da će Bin Laden biti uhićen

10.09.2010 u 07:40

Bionic
Reading

Devet godina nakon terorističkih napada na New York i Washington 11. rujna 2001. rekordni broj Amerikanaca vjeruje da Sjedinjene Države vjerojatno nikada neće zarobiti ili ubiti čelnika Al Kaide Osamu bin Ladena

Ispitivanje CNN/Opinion Research Corp. otkriva da 36 posto američkih građana misli da je zemlja sigurnija od terorizma nego što je bila prije napada 2001.

Gotovo dvije trećine Amerikanaca, međutim, nije osobno zabrinuto da mogu postati žrtva terorizma. Većina je rekla da je spremna za napad, ako bi se dogodio.

Iako američka vlada ne daje nikakve naznake da je prestala tragati za čovjekom koji stoji iza napada 11. rujna, 30 posto Amerikanaca vjeruje da vlada vjerojatno nikada neće zarobiti ili ubiti Bin Ladena. Šezdeset i sedam posto vjeruje da je to malo vjerojatno.

Godine 2001. jedan od pet Amerikanaca je vjerovao da SAD vjerojatno neće uhvatiti Bin Ladena. Taj je broj proteklih godina stalno rastao.

Na domaćem terenu, većina od 52 posto ispitanih je rekla da je sada spremna za teroristički napad. Godine 2003. većina ispitanih je rekla da njihove obitelji nisu bile pripremljene.

'Povjerenje u lokalnu policiju i bolnice također je povećano u to vrijeme, a većina kaže kako smatra da je savezna vlada spremna odgovoriti na teroristički napad', rekao je Keating Holland, CNN-ov direktor za ispitivanja javnog mnijenja.

'Nije da oni misle kako su te pripreme nužne - 63 posto kaže da nije osobito zabrinuto zbog mogućeg terorističkog napada, a samo sedam posto je vrlo zabrinuto', dodao je.

Unatoč tome, šest od 10 Amerikanaca vjeruje kako je potrebno da američke postrojbe ostanu u Afganistanu, kako bi se spriječile dodatne terorističke akcije u SAD-u.

Anketa CNN/ORC provedena je telefonski 1. i 2. rujna na uzorku od 1.024 odrasla Amerikanca. Istraživanje ima marginu greške od plus ili minus tri posto.