STATE DEPARTMENT

Amerikanci nahvalili Josipovića

16.04.2010 u 08:03

Bionic
Reading

Američki State Department u četvrtak je pozdravio odavanje počasti žrtvama hrvatsko-muslimanskog sukoba u BiH 1993. u Križančevom selu i Ahmićima hrvatskog predsjednika Ive Josipovića i njegov govor u parlamentu BiH kao 'pozitivne korake' koji pridonose daljnjem unapređenju odnosa među zemljama regije

'To su pozitivni koraci', rekao je glasnogovornik State Departmenta Philip Crowley, na zamolbu da komentira Josipovićeve poteze tijekom posjeta BiH.

'Oni pomažu ojačati veze među zemljama na Balkanu. Mi nastavljamo podržavati unapređivanje regionalne suradnje i dobrosusjedskih odnosa među tim zemljama', kazao je Crowley.

Također je ocijenio da takvi koraci, usmjereni prema pomirbi, 'stvaraju ozračje za promjenu dinamike, za smanjenje napetosti i veće razumijevanje, čime se stvaraju nove mogućnosti, koje mogu koristiti svim zemljama regije'.

Američka državna tajnica Hillary Clinton u četvrtak je o stanju u BiH razgovarala s turskim ministrom vanjskih poslova Ahmetom Davutogluom, a na razgovoru u State Departmentu bio je i njezin zamjenik James Steinberg koji je nedavno posjetio Sarajevo.

Na pitanje o stajalištu SAD prema angažiranju Ankare u promicanju ustavnih reformi u BiH, Crowley je kazao da je 'Turska u tome partner SAD-a'.

'Turska je u cijelosti partner koji pomaže da se ohrabre reforme (u BiH). Ministar je kazao da će imati daljnje angažmane oko tog pitanja u Europi prije Tallinna', rekao je Crowley.

U Tallinnu u Estoniji 22. travnja održava se neslužbeni sastanak ministara vanjskih poslova NATO-a.

SAD, po njegovim riječima, želi vidjeti napredak BiH, želi vidjeti da zemlje regije više surađuju, no postoje stvari koje samo one mogu napraviti.

'Mi ohrabrujemo poteze poput ovih koje smo vidjeli danas i jučer, kao i temeljite reforme, jer oni rješavaju pitanja među tim zemljama i daju im priliku da napreduju', dodao je Crowley.