ATACMS DOBIO NASLJEDNIKA

Amerikanci imaju novu raketu dizajniranu za rat na Pacifiku, donosimo detalje

23.12.2023 u 06:58

Bionic
Reading

Američka vojska uvrstila je u svoje naoružanje novu preciznu udarnu raketu (PrSM), a ona može uništiti pokretne mete na udaljenosti od čak 500 kilometara. Riječ je o sustavu koji će zamijeniti zastarjeli taktički raketni sustav (ATACMS) iz doba Hladnog rata, omogućujući američkoj vojsci da prati i napada borbene brodove, pa se pretpostavlja da je projektil namjenski rađen za eventualni sukob s Kinom u Tihom oceanu. Donosimo više o Lockheed Martinovom projektilu koji stručnjaci ocjenjuju vitalnim za američku vojsku

Isporuka projektila PrSM rane operativne sposobnosti uslijedila je nakon uspješnog testiranja u studenome na poligonu White Sands u Novom Meksiku, objavilo je kratko američko ministarstvo obrane. Pentagon je, kako prenosi portal Breaking Defense, ranije priopćio da čeka konačno izvješće o ispitivanju prije nego što vojska službeno prihvati te projektile.

PrSM je dizajniran za ispaljivanje iz topničko-raketnog sustava visoke mobilnosti M142 (HIMARS) i višecijevnog raketnog sustava M270A2 (MLRS). Nova raketa sposobna je za pogađanje ciljeva udaljenih 500 kilometara, a što je znatno veća udaljenost od prethodnika u obliku ATACMS-a, koji je imao domet između 70 i 300 kilometara.

Precizna udarna raketa PrSM Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Lockheed Martin

Valja podsjetiti da je ATACMS korišten u Zaljevskom ratu 1991., invaziji na Irak 2003. te posljednji put u još uvijek aktualnom rusko-ukrajinskom ratu, a tom prilikom su Ukrajinci takvim projektilom pogodili rusku zračnu bazu uništivši 14 helikoptera, od čega 11 naprednih jurišnih helikoptera tipa Ka-52 Alligator.

Izvor: Društvene mreže / Autor: MILTV

PrSM je pak potpuno novi projektil te je velik napredak u odnosu na ATACMS. Nova precizna udarna raketa, naime, ima tražilicu s više modova koja omogućuje PrSM-u da osluškuje radijske emisije ciljanih radara i komunikacijskih sustava, usmjerava ih na njih, a zatim koristi infracrveno snimanje da bi identificirao cilj na zemlji i uništio ga. Tragač također omogućuje PrSM-u da prati i napada pokretne mete, uključujući kopnena vozila, pa čak i brodove na moru, a što ATACMS nije mogao.

Koliko je zasad poznato, PrSM će nositi visokoeksplozivnu bojnu glavu od 90 kilograma s istim razornim učinkom kakav ima i ona ATACMS-ova od 226 kilograma. Stručnjaci kaže da to može zvučati pomalo ambiciozno, ali bojna glava ATACMS-a posuđena je od protubrodskog projektila Harpoon, a dizajnirana je tako da usmjeri snagu eksplozije na metalni trup broda. Manja bojna glava, ističu, može postići sličan rezultat ako je posebno namijenjena za napad na kopnene ciljeve.

Izvor: Društvene mreže / Autor: US Military Defense

Američka vojska vidi PrSM kao ključan dio svoje dugoročne strategije i središnji dio moguće borbe s Kinom. Prevladavanje udaljenosti glavni je problem u azijsko-pacifičkom području jer se sastoji od ogromnog kontinenta i oceana. U Pentagonu su uvjereni da će ofenzivni i obrambeni projektili dugog dometa omogućiti kopnenoj vojsci da doprinese borbi u području s malo tla. Kako bi pripomogla u takvom okruženju, američka vojska mora zaboraviti na tenkove Abrams, oklopna vozila Bradley i slično kopneno oružje, pa je već donesen strateški plan raspoređivanja sustava PrSM.

Prema tom planu, vojska će postaviti pet višedomenskih operativnih skupina (MDTF) u veličini brigade za kontrolu raketa dugog dometa i obranu od projektila dugog dometa. Izraz višedomenski odnosi se na postrojbu koja može djelovati s prijateljskim snagama iz zraka, s kopna i mora te protiv neprijateljskih snaga. Za razliku od Drugog svjetskog rata, vojska neće igrati glavnu ulogu, već bi njezina najvažnija uloga mogla bi biti podrška drugim rodovima, poput ratne mornarice i zračnih snaga. Primjerice, PrSM bi mogao uništiti neprijateljski radar protuzračne obrane i njegovu protuzračnu obranu kako bi osigurao višenamjenskom avionu F-35 da dovrši posao.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Lockheed Martin

Zasad se zna da će MDTF kontrolirati bateriju HIMARS-a od šest lansirnih kamiona, bateriju lansera RIM-50 Typhon, naoružanu projektilima SM-6 i Tomahawk, te bateriju nadolazećeg sustava hipersoničnog oružja dugog dometa (LRHW). Svaki taj sustav može pogoditi cilj na progresivno većim dometima od drugog, a s LRHW-om bi dosezao mete na nevjerojatnih 4385 kilometara.

Budući da su vojni analitičari uvjereni da će se mogući rat na Pacifiku, posebno u Južnom kineskom moru, uglavnom voditi u zraku i na moru, Pentagon ocjenjuje da bi MDTF-ove trebalo pogurati što više naprijed te bi projektili tih operativnih skupina mogli istovremeno gađati neprijateljske ciljeve i stvoriti obrambeni kišobran nad prijateljskim snagama. Procjene su da bi projektili PrSM smješteni na otoku Palawan mogli pogoditi kineske vojne baze u Južnom kineskom moru, čime bi se otvorila mogućnost za približavanje borbene skupine nosača aviona i pripadajućih joj desantnih brodova radi iskrcavanja i neutraliziranja prijetnje.