kriza u crvenom moru

Britanci objasnili zašto su napali Hutije, Italija: Mi ne sudjelujemo

12.01.2024 u 08:38

Bionic
Reading

Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija, uz potporu Australije, Bahreina, Kanade i Nizozemske, izvele su napade u Jemenu na lokacije na kojima se nalaze Hutiji. Operacija je izvedena zato što oni ometaju pomorski promet kroz Crveno more. Američki predsjednik Joe Biden izjavio je da neće oklijevati s daljnjim akcijama. Hutije podupire Iran i kontroliraju velik dio Jemena, kao i glavni grad Sanu

14:49 Jemenski pobunjenici Hutiji, koje podržava Iran, objavili su u petak da su svi američki i britanski interesi postali 'legitimne mete' nakon što su ih u noći na petak napali SAD i saveznici. >>>Cijeli članak<<<

13:28 U petak objavljenom pravnom stajalištu Ujedinjeno Kraljevstvo objasnilo je temelje prema kojima je po međunarodnom pravu dopušteno koristiti silu, a na osnovi čega su napali Hutije.

Naglašeno je da su 'Hutiji izvodili desetke ozbiljnih napada na brodove u Crvenom moru tijekom duljeg razdoblja' i da su 'brodovi pod britanskom zastavom, kao i brodovi mnogih drugih država, bili predmet tih napada'.

Vlada procjenjuje da će se napadi nastaviti ako se ne poduzmu mjere za njihovo odvraćanje.

Vojna intervencija na pažljivo identificirane ciljeve kako bi se učinkovito smanjile sposobnosti Hutija i odvratili daljnji napadi poduzeta je zakonito. Bilo je nužno i proporcionalno odgovoriti na napade Hutija i to je bilo jedino moguće sredstvo za njihovo rješavanje.

Ujedinjenom Kraljevstvu je prema međunarodnom pravu dopušteno upotrijebiti silu u okolnostima kada je djelovanje u samoobrani jedini izvediv način suočavanja sa stvarnim ili neposrednim oružanim napadom i kada je upotrijebljena sila nužna i razmjerna.

Britanska vlada će obavijestiti Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda o radnjama koje je poduzela prema članku 51. Povelje Ujedinjenih naroda.

12:45 Italija je odbila sudjelovati u noćašnjim napadima SAD-a i Ujedinjenog Kraljevstva na mete Hutija u Jemenu, rekao je vladin izvor u petak. Izvor, koji nije želio biti imenovan zbog osjetljivosti pitanja, objasnio je da je Rim radije vodio politiku 'smirivanja' u Crvenom moru.

Izvor je također rekao da bi vladi bila potrebna potpora parlamenta da bi sudjelovala u bilo kakvoj vojnoj akciji, što bi onemogućavalo brzo odobrenje. Nizozemska, Australija, Kanada i Bahrein pružili su logističku i obavještajnu potporu napadima, rekli su američki dužnosnici. >>>Cijeli članak<<<

12:35 Jordanski ministar vanjskih poslova Ajman Safadi rekao je u petak da međunarodna zajednica nije uspjela djelovati kako bi zaustavila izraelsku 'agresiju' protiv Palestinaca, koja je ugrožavala sigurnost regije.

'Izraelska agresija na Gazu, kontinuirano činjenje ratnih zločina protiv palestinskog naroda i nekažnjeno kršenje međunarodnog prava odgovorni su za rastuće napetosti kojima svjedočimo u regiji', rekao je Safadi. Stabilnost regije i njezina sigurnost usko su povezani, dodao je.

12:34 SAD i Velika Britanija pokušavaju Crveno more pretvoriti u 'more krvi', rekao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, javlja Daily Sabah.

Turski predsjednik rekao je da Hutiji u Jemenu postavljaju 'uspješnu obranu, odgovor protiv SAD-a'. Također je kazao da Turska dostavlja dokumente za raspravu o genocidu protiv Izraela pred Međunarodnim sudom i nastavit će to činiti, dodao je.

12.20 Umirovljeni časnik britanske vojske Simon Mayall rekao je da je Egipat u poziciji izvršiti pritisak na Hutije. Smatra da su Hutiji napade u Crvenom moru pokrenuli po nalogu Irana, koji stoji iza njih. Očekuje da će trgovina kroz Crveno more još više pasti i to će posebno pogoditi Egipat.

12.17 Češki predsjednik Petr Pavel podržao je zračne napade SAD-a i Ujedinjenog Kraljevstva na vojne ciljeve Hutija u Jemenu. Objavljujući na X-u, Pavel je napisao: 'Provokativni i opasni napadi Hutija na pomorski promet u Crvenom moru više se ne mogu tolerirati. Vojna akcija naših saveznika nužan je korak kako bi se spriječile rastuće napetosti u regiji i obnovio siguran međunarodni trgovinski prolaz.'

12.05 Dolarski prihod Sueskog kanala pao je od početka godine za 40 posto u odnosu na isto razdoblje 2023., rekao je šef uprave Osama Rabie, jer ga brodari zaobilaze kako bi izbjegli napade jemenskih Hutija. >>>Cijeli članak<<<

11.57 Hadja Lahbib, belgijska ministrica vanjskih poslova, rekla je da su 'napadi Hutija koji su u tijeku stvarna opasnost za stabilnost regije i predstavljaju eskalaciju koja nikome ne koristi'. Dodala je da 'Belgija radi sa svojim partnerima iz EU-a i američkim saveznikom kako bi obnovila pomorsku sigurnost u regiji i izbjegla bilo kakvo prelijevanje'.

11.53 Američki proizvođač električnih automobila Tesla izvijestio je da je prisiljen obustaviti proizvodnju u pogonu u blizini Berlina zbog krize u Crvenom moru koja je omela nabavu. 'Zbog manjka dijelova prisiljeni smo obustaviti proizvodnju vozila u gigatvornici Berlin-Brandenburg od 29. siječnja do 11. veljače, uz izuzetak u nekoliko proizvodnih potpodručja', naveo je Tesla u priopćenju, objavljenom u četvrtak. >>>Cijeli članak<<<

11.39 Napadi američkih i britanskih oružanih snaga na mete Hutija u Jemenu imali su punu političku potporu Nizozemske, a premijer Mark Rutte rekao je na X-u da su napadi Hutija jasno kršenje međunarodnog prava i predstavljaju prijetnju pomorskom osoblju i trgovini.

11:16 Vojni glasnogovornik Hutija navodi da su u zajedničkoj američko-britanskoj operaciji izvršena 73 napada u Sani, Hodeidi, Taizu, Hidži i Sadi.

Glasnogovornik Jahja Sare ustvrdio je da 'odgovornost za ovu agresiju leži na neprijateljima', obećavši da će odgovoriti i da neće proći nekažnjeno. Osim toga, izrazio je predanost daljnjim udarima na neprijateljske entitete na kopnu i moru, uz kontinuiranu potporu Gazi.

10:33 Njemačko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je u petak da su noćašnji američko-britanski napadi na vojne mete Hutija u Jemenu imali cilj spriječiti daljnje napade, javlja Reuters.

'Naš cilj ostaje deeskalacija napetosti i ponovno uspostavljanje stabilnosti u Crvenom moru', napisali su u objavi na X-u.

9:55 Zračni napadi SAD-a i Ujedinjenog Kraljevstva tijekom noći na vojne ciljeve Hutija u Jemenu neće proći bez 'kazne ili odmazde', rekao je vojni glasnogovornik te skupine.

Također su otkrili da je u udarima pet boraca ubijeno i šest ranjeno te da će Hutiji nastaviti blokirati prolaz brodovima u Crvenom i Arapskom moru.

9:47 Francuska je poručila da su Hutiji odgovorni za eskalaciju u Crvenom moru. Pariz je osudio napade na komercijalne brodove u Crvenom moru, pozivajući da oni odmah prestanu nakon napada SAD-a i Velike Britanije na vojne ciljeve Hutija u Jemenu.

'Tim oružanim akcijama Hutiji snose iznimno ozbiljnu odgovornost za eskalaciju u regiji', navodi se u priopćenju francuskog ministarstva vanjskih poslova.

9:30 Noćni napadi Ujedinjenog Kraljevstva i SAD-a na vojne ciljeve Hutija u Jemenu bili su čin samoobrane, rekao je britanski ministar oružanih snaga James Heappey u petak za Radio Times.

Mlađi ministar obrane Ujedinjenog Kraljevstva rekao je da Kraljevska mornarica i dalje namjerava štititi brodove te da će se razmotriti dodatna akcija na individualnoj osnovi, javlja Reuters. Nije želio potvrditi jesu li planirani novi napadi, ali je rekao da upozorenje Hutijima ostaje na snazi, istaknuvši: 'Vidjet ćemo sljedećih nekoliko dana hoće li napadi prestati.'

  • +4
Bombardiranje Jemena Izvor: Profimedia / Autor: AFP / AFP / Profimedia

'Naša akcija i akcija Amerikanaca sinoć bila je samoobrana kako bismo se obranili od daljnjih napada na naše ratne brodove dok oni obavljaju svoj legalni i razumni posao', rekao je Heappey, dodavši da paze da to ne izazove regionalnu eskalaciju.

8:43 Hutiji su naoružana skupina iz jemenske šijitske muslimanske manjine. Ime su dobili po osnivaču pokreta Huseinu al Hutiju. Formirani su 1990-ih, a borili su se protiv, kako su smatrali, korupcije tadašnjeg predsjednika Alija Abdulaha Saleha.

On ih je, uz potporu vojske Saudijske Arabije, pokušao 2003. eliminirati, ali bez uspjeha. Hutiji vode građanski rat protiv jemenske vlade od 2014., a nju je poduprla koalicija arapskih zemalja predvođena Saudijskom Arabijom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima. >>>Više pročitajte ovdje<<<

8:25 Cijene nafte porasle su u petak za više od dva posto nakon što su SAD i Velika Britanija napali vojne ciljeve Hutija u Jemenu, javlja Reuters. Futures ugovori sirove nafte Brent porasli su za 1,53 dolara, ili dva posto, na 78,94 dolara po barelu, a terminskim ugovorima za američku sirovu naftu West Texas Intermediate trgovalo se za 1,53 dolara, ili 2,1 posto više, na 73,55 dolara. >>>Cijeli članak<<<

8:16 Rusija je zatražila hitan sastanak Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda u petak kako bi se raspravljalo o vojnim napadima Sjedinjenih Država i Velike Britanije na Jemen, a oštro su ih osudili Iran i oružana skupina Hezbolah. >>>Cijeli članak<<<

7:30 Hutijski general bojnik Abdul Salam Jahaf rekao je da je 'velika bitka izbila' u ranim jutarnjim satima. Pritom nije dao bilo kakav dokaz da su američki i britanski bojni brodovi pogođeni u Crvenom moru.

Ali sat vremena nakon njegove izjave, objavljene na X-u, Reuters je izvijestio da nije došlo do odmazde. Američki dužnosnici rekli su novinskoj agenciji da 'ne bi bili iznenađeni da vide nekakav odgovor', javlja Sky News.

Nakon napada, general bojnik Salam Jahaf je rekao: 'Na američko, britansko i izraelsko barbarstvo je odgovoreno i sada je izbila velika bitka u Crvenom moru. Sigurno je više američkih i britanskih bojnih brodova pogođeno.'

7:00 Vođa Hutija Mohamed al Buhaiti zaprijetio je da će SAD i Velika Britanija 'uskoro shvatiti da su napadi na Jemen najveća glupost u njihovoj povijesti'. 'Amerika i Britanija su pogriješile kad su pokrenule rat protiv Jemena', napisao je na X-u.

Dodao je da je svaki pojedinac na ovom svijetu suočen s dva izbora: 'Ili stati uz žrtve genocida ili stati uz njegove počinitelje.'

6:42 Središnje zapovjedništvo vojske SAD-a na X-u je objavilo snimke polijetanja zrakoplova uključenih u napade na Jemen, kao i izjavu generala Michaela Erika Kurille.

'Snage Središnjeg zapovjedništva SAD-a, u koordinaciji s Ujedinjenim Kraljevstvom i potporom Australije, Kanade, Nizozemske i Bahreina, izvele su zajedničke napade na ciljeve Hutija kako bi umanjile njihovu sposobnost da nastave svoje nezakonite i bezobzirne napade na komercijalne brodove u Crvenom moru. Ova multinacionalna akcija ciljala je na radarske sustave, sustave protuzračne obrane te skladišta i lansirna mjesta bespilotnih letjelica, krstarećih i balističkih projektila.' >>>Cijeli članak<<<

6:05 Predsjednik SAD-a Joe Biden potvrdio je u četvrtak da su Sjedinjene Države i Velika Britanija, uz potporu Australije, Bahreina, Kanade i Nizozemske, izvele napade u Jemenu na lokacije na kojima se nalaze pobunjenici Hutiji, poručivši i da, ako bude potrebno, neće oklijevati s daljnjim akcijama.

'Ovi su udari izravan odgovor na napade Hutija bez presedana na međunarodna pomorska plovila u Crvenom moru, uključujući korištenje protubrodskih balističkih projektila prvi put u povijesti', poručio je Biden u izjavi koju je objavila Bijela kuća. >>>Cijeli članak<<<

2:00 SAD i Velika Britanija pokrenuli su napade na mete povezane s Hutijima u Jemenu, izjavila su četiri američka dužnosnika Reutersu. Ovo su prvi izravni napadi na Hutije, koje podupire Iran, otkako je ta skupina počela ciljati međunarodne brodove u Crvenom moru krajem prošle godine. >>>Cijeli članak<<<