žestoki udar

Objavljene snimke početka napada na Jemen, otkriveno i koje se oružje koristilo

12.01.2024 u 06:42

Bionic
Reading

Središnje zapovjedništvo vojske SAD-a na X-u je objavilo snimke polijetanja zrakoplova uključenih u napade na Jemen, kao i izjavu generala Michaela Erika Kurille

''Snage Središnjeg zapovjedništva SAD-a, u koordinaciji s Ujedinjenim Kraljevstvom i potporom Australije, Kanade, Nizozemske i Bahreina, izvele su zajedničke napade na ciljeve Hutija kako bi umanjile njihovu sposobnost da nastave svoje nezakonite i bezobzirne napade na komercijalne brodove u Crvenom moru. Ova multinacionalna akcija ciljala je na radarske sustave, sustave protuzračne obrane te skladišta i lansirna mjesta za bespilotnih letjelica, krstarećih i balističkih projektila.

Militante Hutija i njihove destabilizirajuće iranske sponzore držimo odgovornima za nezakonite, neselektivne i bezobzirne napade na međunarodne brodove, koji su dosad utjecali na 55 zemalja, kao i za ugrožavanje života stotina pomoraca. Njihove nezakonite i opasne radnje nećemo tolerirati i oni će za to odgovarati'', stoji u objavi na X-u.

Napadi američke i britanske vojske zabilježeni su u glavnom gradu Jemena Sani i u Hudaydahu, lučkom uporištu Hutija na Crvenom moru. Od 17. listopada prošle godine Hutiji, koje podržava Iran, pokušali su napasti 27 brodova u međunarodnim vodama. U napadima su korištene protubrodske balističke rakete, bespilotne letjelice i krstareće rakete u Crvenom moru i Adenskom zaljevu. Zbog njih je nekoliko velikih svjetkih brodskih kompanija prestalo ploviti najkraćom rutom od Azije prema Europi kroz Sueski kanal.

Američke zračne snage tvrde kako su pogodile više od 60 ciljeva na 16 lokacija. Dodali su kako je u napadima je korišteno više od sto precizno navođenih streljiva različitih vrsta. ''Ovi udari sastojali su se od koalicijskih zračnih i pomorskih napada te sredstava za podršku iz cijele regije, uključujući zrakoplove Središnjeg zapovjedništva američkih pomorskih snaga i rakete Tomahawk za kopnene napade lansirane s površinskih i podzemnih platformi", izvijestili su.

Vođa Hutija, Mohammed al-Bukhaiti, zaprijetio je kako će SAD i Velika Britanija "uskoro shvatiti" da su napadi na Jemen "najveća ludost u njihovoj povijesti".

"Amerika i Britanija pogriješile su kad su pokrenule rat protiv Jemena jer nisu imale koristi od svojih prethodnih iskustava. Svaki pojedinac na ovome svijetu suočen je s dva izbora - stati ili uz žrtve genocida ili uz njegove počinitelje", napisao je na X-u.

Huti će nastaviti gađati brodove koji idu prema Izraelu, unatoč udarima SAD-a i Ujedinjenog Kraljevstva, rekao je njihov glasnogovornik Mohammed Abdulsalam i dodao kako nema opravdanja za napad na Jemen.

U međuvremenu, Iran i Rusija reagirali su na udare.

Rusija je zatražila hitan sastanak Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda kako bi se raspravljalo o napadima, koje je Iran oštro osudio, nazivajući ih kršenjem suvereniteta Jemena.

Militantna skupina Hezbolah u Libanonu također je osudila akciju.