prkosan odgovor

Hutiji: Svi američki i britanski interesi su sada legitimne mete

12.01.2024 u 14:49

Bionic
Reading

Jemenski pobunjenici hutijevci, koje podržava Iran, objavili su u petak da su svi američki i britanski interesi postali "legitimne mete" nakon što su ih u noći na petak napali SAD i saveznici.

“Svi američki i britanski interesi postali su legitimne mete za jemenske oružane snage kao odgovor na njihov izravnu i objavljenu agresiju na Jemen", objavilo je Visoko političko vijeće hutija, a prenijela novinska agencija Saba.

Vijeće upozorava da američko-britanski napadi neće proći nekažnjeno. Napad su podržale Nizozemska, Kanada, Bahrein i Australija.

“Amerikanci i Britanci trebaju znati da naše hrabre oružane snage neće dopustiti da prođu nekažnjeno. Radost agresora neće dugo trajati", stoji u prioćenju vijeća.

Pobunjenici, koji kontroliraju velike dijelove Jemena i podržavaju Palestince u Gazi, proteklih su tjedana napadali trgovačke brodove u Crvenom moru kako bi spriječili da dođu do Izraela.

Američki i britanski zrakoplovi, brodovi i podmornice napali su u noći na petak mete diljem Jemena u znak odmazde za napade hutija na brodove u Crvenom moru, šireći regionalni sukob izazvan izraelskim ratom u Gazi.

Hutiji su objavili da su petorica boraca poginula u ukupno 73 zračna udara te obećali da će se osvetiti i nastaviti napade na brodove u znak potpore Palestincima u borbi protiv Izraela u palestinskoj enklavi.