zbog necijepljenja

Američko zdravstvo: Raste broj zaraženih od ospica zbog dezinformacija

29.04.2019 u 21:45

Bionic
Reading

Broj osoba zaraženih ospicama najviši je u Sjedinjenim Državama u posljednjih 25 godina što je posljedica širenja dezinformacije o štetnosti cjepiva protiv te bolesti, objavile su u ponedjeljak savezne zdravstvene vlasti. Američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti izvijestili su o 704 slučajeva do 26. travnja.

Velika većina zaraženih su djeca koja nisu primila cjepivo MRP (ospice-zaušnjaci-rubeola), kazali su dužnosnici. "Bolesti su se mogle potpuno izbjeći", rekao je ministar zdravstva Alex Azar te objasnio da je riječ o jednom od najtestiranijih cjepiva.

U SAD-u sve više roditelja odbija cijepiti djecu vjerujući, a što je protivno znanstvenim dokazima, da cjepivo izaziva autizam ili druge poremećaje. U 22 države zabilježeni su slučajevi ove krajnje zarazne i ponekad smrtonosne bolesti. Nijedna od oboljelih osoba u najnovijem izbijanju bolesti nije umrla, ali je njih 3 posto dobilo upalu pluća, a 9 posto je hospitalizriano zbog komplikacija koje je izazvala bolest, kazale su zdravstvene vlasti.

Američki predsjednik Donald Trump pozvao je u petak Amerikance da se cijepe nakon izbijanja ospica diljem zemlje. "Cijepljenje je jako važno", rekao je Trump novinarima u Bijeloj kući. "Svi moraju dobiti svoje cjepivo."

U prošlosti je Trump davao neku vrstu potpore pokretu protiv cijepljenja, tvrdeći primjerice da velike doze cjepiva malim bebama mogu biti povezane s autizmom. "Vrlo velike kombinacije cjepiva za malu djecu uzrokuju povećanje oboljelih od autizma", objavio je Trump na Twitteru 2012. 

Pokret protiv cijepljenja, nastao na temelju znanstveno oborenog britanskog izvješća iz 1998. o poveznici između cjepiva i autizma, porastao je posljednjih godina zbog sve više teorija zavjere na društvenim medijima. 

Ponovljene studije pokazale su da nema poveznice između cjepiva i autizma. U najnovijoj studiji promatrano je više od 650 tisuća djece preko deset godina.  Oko 169 milijuna djece nije primilo prvu važnu dozu cjepiva protiv ospica između 2010. i 2017., navodi se u izvješću UNICEF-a. 

Broj oboljenja od ospica porastao je za 300 posto diljem svijeta u prva tri mjeseca 2019. u odnosu na isto razdoblje prošle godine, navodi UN.