NEIZVJESNA SUDBINA

Američki 'zviždač' bojao se agenata CIA-e

10.06.2013 u 13:28

Bionic
Reading

Čovjek koji tvrdi da je pokrenuo američku 'špijunsku aferu' - masovni nadzor privatne komunikacija građana od stane Agencije za nacionalnu sigurnost (NSA) - bio je svjestan da bi zbog takvog čina mogao provesti u zatvoru ostatak života. Britanskom novinaru koji je s njim proveo dane u Hong Kongu, gdje se sklonio, povjerio je, međutim, da 'ne bi mogao živjeti sam sa sobom' da je prešutio što se događa

'Edward Snowden manje-više prihvatio je da je njegov dotadašnji život gotov', izjavio je novinar Guardiana Ewan MacAskill za Sky News u ponedjeljak ujutro putem Skypea.

'Izgubio je kontakt s obitelji, s partnericom. Njegova najbolja opcija mogla bi biti azil u nekoj zemlji poput Islanda. To je njegova najbolja šansa. Ipak, shvaća da je najizglednije da će završiti u zatvoru', rekao je MacAskill.

Guardian je u nedjelju objavio video snimku razgovora s Snowdenom, uz objašnjenje da se 'zviždač' nikada nije namjeravao skrivati iza anonimnosti i da je sam tražio da se razgovor objavi.

Snowden (29) bivši je suradnik CIA-e koji trenutno radi za Agenciju na nacionalnu sigurnost na ugovor, kao zaposlenik Booz Allen Hamiltona.

'Nemam se namjeru skrivati jer nisam napravio ništa pogrešno', rekao je Snowden.

Booz Allen potvrdio je u nedjelju da Snowden radi za njih manje od tri mjeseca, kao ugovorni djelatnik za NSA na Havajima.

'Medijska izvješća prema kojima je ta osoba ustvrdila da je otkrila tajne informacija su šokantna. Ukoliko su ta izvješća točna, to djelo predstavlja teško kršenje pravilnika i temeljnih vrijednosti naše tvrke. Usko ćemo surađivati s našim klijentima i vlastima u istrazi ovog slučaja', prioćila je kompanija.

MacAskill je rekao Skyu da je Snowden najmanje dvije godine planirao razotkriti tajne informacije NSA-a, ali nije mogao isplanirati što će uslijediti.

'Kineski vlasti mogle bi reći: gle, imamo ovog stručnjaka za američku špijunažu, ispitajmo ga. Amerikanci će reći, želimo da nam ga izručite. Nitko nije siguran što će se dogoditi', rekao je novinar Skyu, prenosi CBS.

Hong Kong još uvijek je zadržo izvjesnu razinu neovisnosti od Kine, pa tako i zaseban sporazum sa SAD-om o izručenjima. Peking, međutim, može intervenirati i oporvgnuti bilo kakvu odluku o pogledu izručenja iz Hong Konga.

MacAskill je rekao da je Snowden danima nakon što je dostavio informacije Guardianu, te napustio radno mjesto pri NSA na Havajima i odletio u Hong Kong, strahovao da će ga uhapsiti američki agenti.