Antony Godfrey

Američki veleposlanik u Srbiji: Regija je na povijesnoj prekretnici

08.10.2020 u 12:47

Bionic
Reading

Američki veleoposlanik u Srbiji Antony Godfrey ocijenio je u četvrtak kako su predsjednici SAD-a i Srbije, Donald Trump i Aleksandar Vučić, „uvidjeli da je sada trenutak da se učini nešto odvažno, novo i uzbudljivo“ i poručio da je regija na povijesnoj prekretnici

Godfreyje u intervjuu za današnji provladin tabloid Kurir istaknuo kako je "pažnja koju je Trump posvetio potpisivanju sporazuma o normalizaciji ekonomskih odnosa Beograda i Prištine, u kombinaciji sa liderstvom Vučića i njegovom otvorenošću za nove ideje, dala novu energiju i novi zamah odnosima dviju zemalja".

"Obojica lidera uvidjela su kako je trenutak da se učini nešto odvažno, novo i uzbudljivo. Zaista me raduje što je veleposlanik Richard Grennel, specijalni izaslanik predsjednika SAD-a za kosovsko pitanje, uspio aktivirati ideju normalizacije ekonomskih odnosa", rekao je Godfrey.

Njegova je ocjena da bi aktualni status quo „mogao donijeti političke bodove objema zemljama, ali ne može donijeti veću zaposlenost ili osnažiti gospodarstvo kako bi se osigurala bolja zdravstvena zaštita ili obrazovanje“.

Godfrey drži realnim da se do održivog rješenja za kosovsko pitanje dođe u sljedećih godinu do dvije.

"Pogledajte kojom brzinom je postignut napredak samo u posljednjih mjesec dana", podsjetio je Godfrey, aludirajući na sporazum o ekonomskoj normalizaciji koji su pod pokroviteljstvom Bijele kuće i u nazočnosti Donalda Trumpa potpisali Beograd i Priština 4. rujna.

Američki veleposlanik naglašava kako kosovski „problem nije mali“, ali vjeruje da je ljudima u regiji već dojadio status quo.

"U isto vrijeme - najbolji i najpametniji mladi ljudi glasaju ne glasačkim listićima, već koferima, emigrirajući u Njemačku, Francusku i druge dijelove Europe i SAD-a, gdje mogu naći bolju budućnost za svoje obitelji. Iskreno, vjerujem da smo sada na uzbudljivoj, povijesnoj prekretnici za cijelu regiju“, poručio je Godfrey.

On je naglasio da je „na vrhu liste prioriteta SAD-a da pomognu Srbiji da ostvari svoj cilj i pridruži se Europskoj uniji“ i da se taj prioritet neće promijeniti ni poslije predsjedničkih izbora u studenom.