NAVY SEALS U AKCIJI

Američki specijalci preoteli tanker kod Cipra!

17.03.2014 u 10:16

Bionic
Reading

Američka mornarica izvršila je prepad i preuzela kontrolu u nedjelju navečer nad tankerom punim nafte koji su ranije ovog mjeseca u libijskoj luci otela trojica naoružanih muškaraca, priopćilo je američko Ministarstvo obrane

U akciji zauzimanja broda, koju je odobrio američki predsjednik Barack Obama, nitko nije ozlijeđen. Takvu akciju zatražile su libijska i ciparska vlada, a ona je provedena u međunarodnim vodama u blizini Cipra, priopćio je glasnogovornik Pentagona John Kirby.

'Brod Morning Glory prenosi naftu u vlasništvu libijske državne tvrtke National Oil Company. Brod i njegov teret nezakonito su preuzeti u libijskoj luci As-Sidra', stoji u priopćenju.

Libijski pobunjenici, koji pozivaju na veću raspodjelu bogatstva od nafte i autonomiju, uspjeli su ukrcali sirovu naftu u tanker kapaciteta 37.000 tona te umaći libijskoj mornarici, čime je osramoćena vlada u Tripoliju i zbog čega je parlament izglasao nepovjerenje premijeru Aliju Zeidanu.

Navy Seals u akciji

Ciparsko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da brod trenutno plovi prema zapadu, uz američku vojnu pratnju. U trenutku početka akcije, oko ponoći, brod je bio usidren 29 km jugozapadno od Cipra.