POZITIVNO OCIJENJEN RUSKI PRIJEDLOG

Američki Senat odgodio glasovanje o napadu na Siriju

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 10.09.2013 07:12
  • Objavljeno 10.09.2013 u 07:12
američki senat

američki senat

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Američki Senat odgodio je glasovanje predviđeno za srijedu o rezoluciji kojom bi se dopustila uporaba sile u Siriji, objavio je senator Harry Reid nakon ruskog prijedloga o sirijskom kemijskom oružju.

'Ne smatram da trebamo što prije glasovati', rekao je šef demokratske većine u Senatu Harry Reid, nekoliko sati nakon što je glasovanje stavio na dnevni red za srijedu.

I predsjednik Barack Obama rekao je u intervjuu za ABC da će parlamentarni kalendar biti pomaknut.

'Predsjednik mora imati mogućnost popričati sa svih 100 senatora i s 300 milijuna Amerikanaca prije nego to učinimo', rekao je Reid.

Pozivajući se na neimenovane izvore, agencija Reuters prenijela je da će glasovanje najverojatnije biti krajem tjedna.

Prvo glasovanje u američkom Senatu o nacrtu rezolucije kojom bi se predsjedniku Obami odobrila vojna intervencija u Siriji trebalo se održati u srijedu.

Rezolucija koju je prošlu srijedu donio vanjskopolitički odbor Senata predviđa da se trajanje bilo kakve vojne intervencije u Siriji ograniči na 60 ili eventualno na 90 dana i da se predsjedniku zabrani slanje kopnenih snaga.

Predstavnički dom koji kontroliraju republikanci, nije još odredio vremenski raspored glasovanja, rekavši samo da će to biti 'za dva tjedna'.

Američki predsjednik Barack Obama rekao je u ponedjeljak da je ruski prijedlog da se sirijski kemijski arsenal stavi pod međunarodnu kontrolu 'potencijalno pozitivan' razvoj događaja, te je obećao da će prijedlog ozbiljno razmotriti ali ga i uzeti s rezervom.

Prijedlog 'predstavlja potencijalno pozitivan razvoj događaja. Moram reći da bi bilo nemoguće doći do ove točke.. bez vojne prijetnje čiji je cilj bilo riješiti pitanje pribjegavanja kemijskom oružju u Siriji', rekao je Obama u intervjuu za NBC.

Dodao je da će državni tajnik John Kerry istražiti s ruskom stranom koliko je ponuda ozbiljna. Ipak, 'mislim da bi to najprije trebalo uzeti s dozom opreza', naglasio je američki predsjednik.

Rusija, glavni saveznik Asadova režima, predložila je Damasku da stavi svoj kemijski arsenal pod međunarodnu kontrolu i uništi ga.

Obama: ruski je prijedlog 'potencijalno pozitivan'

Obama je u ponedjeljak dao šest televizijskih intervjua što je, kako ocjenjuje agencija Reuters, dio njegovih pokušaja da dobije zeleno svjetlo Kongresa da poduzme akciju protiv Sirije, kao odgovor na navodni napad kemijskim oružjem 21. kolovoza u kojem je poginulo više od 1.400 ljudi.

Američki je predsjednik također rekao CNN-u da diplomatski napori moraju biti ozbiljni. Dodao je da eventualni preokret oko kontrole sirijskog kemijskog oružja neće razriješiti "užasan sukob unutar Sirije. Ali, ako možemo postići taj ograničeni cilj bez vojne akcije, ja bih bio za to".

Zasad nije odlučio, kako je rekao u intervjuu za NBC, hoće li poduzeti vojnu akciju u Siriji ako se Kongres izjasni protiv plana. To će, kako je rekao, razmotriti nakon glasovanja.

Obama također nije siguran da će dobiti potporu Kongresa. Upitan je li uvjeren da će zastupnici glasovati za rezoluciju kojom bi se odobrili napadi, Obama je odgovorio: "Ne bih rekao da sam siguran. Siguran sam da će zastupnici u Kongresu vrlo ozbiljno uzeti to pitanje i pomno ga razmotriti".

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!