STIGAO I ZAPOVJEDNIK ŠESTE FLOTE

Američki proturaketni štit uplovio u Split

29.10.2015 u 20:32

  • +2

Raketni razarač s navođenim projektilima USS Porter

Izvor: Pixsell / Autor: Miranda Cikotic

Bionic
Reading

Američki razarač 'USS Porter', jedan od četiri broda koji predstavljaju američki proturaketni kišobran većeg dijela Europe, uplovio je u splitsku luku Lora u sklopu svoje višemjesečne misije Mediteranom.

Kako bi demonstrirao blisku suradnju s hrvatskim oružanim snagama u Hrvatsku je doputovao i zapovjednik američke Šeste flote James G. Foggo, koji će se u petak sastati sa zapovjednikom Hrvatske ratne mornarice Predragom Stipanovićem i ministrom obrane Antom Kotromanovićem.

Brod dug 154 metra s tristotinjak članova posade opremljen je radarskim sustavom 'Aegis' koji pokriva prostor u promjeru od preko 400 kilometara, te sustavom za ispaljivanje nekoliko vrsta raketa, a osim uništavanja balističkih raketa osposobljen je za sve moguće ratne misije. Između ostalog, opremljen je sustavima za ispaljivanje protuzračnih i krstarećih projektila, kao i torpeda za uništavanje brodova i podmornica. Ukratko, spada u klasu 'Arleigh Burke' koja se smatra vrhuncem američke ratne tehnologije.

U Split je uplovio nakon višetjedne misije u Crnom moru i u nekoliko dana na njemu se obavljaju razmjene iskustava i zajedničke vježbe američkih snaga i pripadnika Hrvatske ratne mornarice i Obalne straže.

'Ovo je prvoklasno iskustvo, radujemo se našem boravku u ovom prekrasnom gradu i našim budućim susretima', kazao je zapovjednik 'USS Portera' Blair Guy. U sličnom, kurtoaznom tonu pred novinarima je govorio i zapovjednik Šeste flote James G. Foggo, koji je u nekoliko navrata istaknuo partnerske odnose Hrvatske i SAD-a. Zapovjednik HRM-a Predrag Stipanović unaprijed se izrazio zadovoljstvo sutrašnjim razgovorima na najvišoj mornaričkoj razini.

Da je posjet zapovjednika Šeste flote i jednog od njenih glavnih plovnih jedinica Hrvatskoj ipak nešto više od uobičajenog protokola svjedoči i pojavljivanje nove američke veleposlanice u Zagrebu Juliette Valls Noyes