SAD NA RUBU KRIZE

Američki Kongres i dalje bez dogovora

26.07.2011 u 23:20

Bionic
Reading

Američki Kongres i dalje u utorak nije mogao postići dogovor oko povećanja dopuštenog zaduženja države bez kojeg Sjedinjene Države neće imati sredstva za ispunjavanje svojih financijskih obveza

SAD neće moći otplaćivati svoje obveze i kredite ako se republikanci i demokrati ne dogovore oko povećanja dopuštenog zaduženja države. Međutim, dvije strane imaju vrlo različite planove za podizanje zakonskog limita zaduženosti zemlje i izbjegavanje pada kreditnog rejtinga.

Malo manje od tjedan dana prije 2. kolovoza, krajnjeg roka za podizanje sadašnjeg limita duga od 14,3 tisuća milijardi dolara, čelnici republikanca i demokrata međusobno se okrivljuju. I jedni i drugi brane vlastite prijedloge smanjenja proračunskog deficita i ne pokazuju spremnost za kompromis.

Bijela kuća u utorak je zaprijetila predsjedničkim vetom na plan republikanaca o smanjenju duga.

'Administracija (predsjednika Baracka Obame) čvrsto se protivi prihvaćanju plana koji je predstavio predsjednik Predstavničkog doma republikanac John Boehner i ako taj zakon dođe u Bijelu kuću, savjetnici predsjednika preporučit će mu da stavi veto', pojasnila je Bijela kuća u priopćenju.

Nešto ranije, na redovitoj dnevnoj konferenciji za novinare, glasnogovornik predsjednika Obame Jay Carney kazao je da veto neće biti potreban. Također je dodao da Bijela kuća 'i dalje vjeruje' da će se u Kongresu postići dogovor oko podizanja zakonskog limita zaduženosti zemlje prije roka 2. kolovoza, ali je upozorio da 'vrijeme leti'.