BITKA DO SAMOG KRAJA

Američki izbori još nisu gotovi: Na Floridi naređeno ponovno prebrojavanje glasova

10.11.2018 u 20:55

Bionic
Reading

Iako je jasno da su Demokrati preuzeli Zastupnički dom, a Republikanci zadržali većinu u Senatu, američki kongresni izbori još uvijek nisu gotovi. Zbog premale razlike na Floridi će doći i do ponovnog prebrojavanja glasova

Tri dana nakon zatvaranja birališta Florida još uvijek ne zna tko su pobjednici u utrkama za guvernera i senatora te države. Zbog vrlo male razlike između kandidata već danima se spekuliralo o 'obaveznom ponovnom prebrojavanju', državni tajnik Floride danas je izdao i naredbu.

Do 'obaveznog ponovnog prebrojavanja' dolazi kada je između kandidata razlika manja od 0,5 posto glasova, a upravo se to dogodilo u utrkama za guvernera i senatora Floride.

Za guvernera su se kandidirali Republikanac Ron DeSantis i Demokrat Andrew Gillum, a razlika u korist DeSantisa je, prema neslužbenim informacijama, 34 tisuće glasova ili 0,41 posto.

Što se tiče senatorske utrke sučelili su se Republikanac Rick Scott, aktualni guverner Floride i Demokrat Bill Nelson. Između njih dvojice razlika u glasovima je 12.500 glasova u korist Scotta, odnosno 0.15 posto.

U obje utrke odradit će se strojno ponovno prebrojavanje, koje se mora dovršiti do četvrtka. A budu li razlike ispod 0,25, što već je senatorska utrka, odradit će se i ručno prebrojavanje.

Glasovi se još uvijek broje i u senatorskoj utrci u Arizoni, gdje također prijeti 'obavezno ponovno prebrojavanje.' Razlika između Demokratkinje Kyrsten Sinema i Republikanke Marthe McSally je oko 20 tisuća glasova u korist kandidatkinje Demokrata.

Utrka još nije gotova ni u Georgiji gdje se odlučuje hoće li guverner biti Republikanac Brian Kemp ili kandidatkinja Demokrata Stacey Abrams. Prema sadašnjim podacima vodi Kemp s 50,3 posto, no Abrams tvrdi da još nisu prebrojani svi glasovi. Okruzi u toj državi moraju verificirati sve glasove do utorka.

U izborima od 2000. do 2015. čak 27 puta doplo je do ponovnog prebrojavanja, no samo tri puta izmjenjen je rezultat izbora.

Za državu Floridu ponovno prebrojavanje nije nepoznata stvar. Naime, upravo je Florida odlučila predsjedničke izbore 2000. kada su se sučelili George W. Bush i Al Gore. Razlika između dvojice bila je 1.784 glasova što je automatski pokrenulo mehanizam prebrojavanja. Nakon strojnog prebrojavanja razlika u glasovima smanjila se na svega 327 u korist Busha, no Gore je tada zatražio i dodatno ručno prebrojavanje. No pobjeda je na kraju išla Bushu jer ručno prebrojavanje nije bilo odrađeno u zadanim rokovima. U žestokoj borbi oko prebrojavanja podneseno je čak 47 tužbi.

  • +13
Izbori u SAD-u Izvor: Pixsell / Autor: Britta Pedersen/DPA/PIXSELL