ŠAROLIKO DRUŠTVO

Neočekivani dobitnici američkih izbora: Gej MMA borkinja, dvije muslimanke i pokojni vlasnik bordela

07.11.2018 u 12:55

Bionic
Reading

Queer majstorica mješovitih borilačkih vještina (MMA), uz to i Indijanka, gej milijunaš židovskog podrijetla, Somalka koja je djetinjstvo provela po izbjegličkim kampovima, crnkinja koja je bila žrtva seksualnog zlostavljanja… Američki izbori iznjedrili su niz novih političkih zvijezda koje su tako postale prve na toj funkciji zbog svoje vjere, spola, boje kože ili seksualnog opredjeljenja. Ipak, najzanimljivija priča dolazi, za razliku od navedenih, iz republikanskog tabora: U Nevadi je izabran poznati vlasnik bordela, a koji je mrtav već 20 dana

Ayanna Pressley - prva crnkinja u Kongresu

Ayanna Pressley, 44-godišnjakinja demokratkinja iz Bostona, bit će prva crna žena koja će predstavljati Massachusetts u Kongresu. U mladosti se borila s neimaštinom, a bila je žrtva višegodišnjeg vršnjačkog seksualnog zlostavljanja. Godine 2011. prvi put je otvoreno govorila o traumi koju je doživjela kao 19-godišnjakinja. Tada ju je u studentskom domu silovao znanac, a zločin nikada nije prijavila iz straha od društvene izolacije i srama koji je tada osjećala.

Odgojila ju je majka jer je otac, ovisnik o heroinu, uglavnom bio iza rešetaka. Njezin je moto borba protiv siromaštva i spolne nejednakosti te se zalaže za jednake mogućnosti bez obzira na porijeklo, spol, boju kože ili pak socijalni status. Prvi posao u politici dobila je kod Josepha P. Kennedyja. Pressley je, kako kaže, bonus mama 10-godišnjoj kćeri svojeg supruga.

Sharice Davids - iz MMA ringa do Kongresa

Sharice Davids prva je američka Indijanka koja će biti izabrana u Kongres. No to nije jedina zanimljivost. Kao kći samohrane majke koja je bila zaposlena u vojsci, zbog čega se Davids selila iz jedne u drugu vojnu bazu, 2006. postala je profesionalna MMA borkinja.

Sharice Davids Izvor: Društvene mreže / Autor: ddsf

Ova 37-godišnjakinja, osim što je prva Indijanka u Kongresu, također je kao lezbijka prva gej predstavnica Kansasa u Kongresu. 'Godina je 2018. Žene, Indijanci, homoseksualci, nezaposleni… moraju se boriti više nego ikada da prežive. Jasno je da se Trumpu i republikancima u Washingtonu fućka za nekog poput mene ili za one koji ne razmišljaju poput njih', rekla je Davids nedavno, objašnjavajući svoje motive da uđe u utrku za Kongres.

Prve muslimanke u Kongresu

Somalijka iz Minnesote Ilhan Omar i Palestinka Rashida Tlaib iz Michigana prve su muslimanke koje su ušle u američki Kongres.

36-godišnja Omar najmlađa je od sedmero djece u obitelji somalskih izbjeglica. Kada joj je bilo osam godina, s obitelji je pobjegla iz domovine zbog građanskog rata. Četiri godine provela je u izbjegličkom kampu u Keniji, da bi nakon toga obitelj stigla u SAD. Engleski je naučila gledajući televiziju.

Ilhan Omar Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Ova majka troje djece deklarira se kao progresivna demokratkinja, zalaže se za svima dostupne zdravstvene usluge, oprost dugova vezano za studentske zajmove te se žestoko protivi Trumpovoj zabrani putovanja u SAD državljanima uglavnom muslimanskih zemalja. Na njezin je politički uspjeh djelomično bacio sjenu skandal vezan za njezinu obitelj. Navodno se udala za svoga brata kako bi izigrali useljeničke zakone.

Rashida Tlaib rođena je u Detroitu, no potječe iz useljeničke palestinske obitelji kao najstarija od 14 djece. U fokusu političkog djelovanja su joj obrazovanje, besplatno zdravstvo te dodatne aktivnosti za djecu i starije osobe. Tlaib, majka dvojice sinova, također je bila žrtva seksualnog zlostavljanja.

S grupom žena optužila je dugogodišnjeg direktora podružnice američko-arapskog antidiskriminacijskog odbora za seksualno napastovanje.

Prvi gej guverner

Država Colorado izabrala je prvog guvernera koji se deklarira kao homoseksualac, demokrata Jareda Schutza Polisa. Ovaj 43-godišnjak židovskog podrijetla ranije je, kada je izabran u Kongres, bio prvi gej roditelj s titulom kongresnika, a našao se i među najbogatijima.

Njegovo osobno bogatstvo procjenjuje se na 400 milijuna dolara. Još tijekom studija bio je suosnivač tvrtke za pružanje internetskih usluga te internetske stranice koja je još od 1996. nudila besplatne elektroničke čestitke. Bavio se i online cvjećarstvom. Sve je udjele i tvrtke prodao za iznose od nekoliko stotina milijuna dolara. Od 2000., kada je utemeljio zakladu nazvanu po sebi, bavi se filantropijom. Polis i njegov partner imaju dvoje djece.

Mrtav vlasnik bordela

Najživopisniji kandidat na proteklim izborima zasigurno je Dennis Hof. Osim što je vlasnik bordela u Nevadi, ovaj je republikanac izabran u skupštinu američke države iako je mrtav.

  • +2
Dennis Hof Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Iako je umro sredinom listopada, njegovo je ime već bilo na glasačkim listićima, a stanovnici Nevade zaokružili su ga kako slučajno ne bi na to mjesto zasjeo demokratski kandidat. Kako je izabran mrtav kandidat, republikanci će na njegovo mjesto izabrati nekog drugog iz svojih redova.

No nije samo priroda zaslužna za to da se istakne Dennis Hof. Naime, čovjek je vlasnik nekoliko luksuznih bordela u Nevadi, iz kojih je svojedobno HBO emitirao reality show. U jednom od tih bordela Hof je umro u snu nakon vesele rođendanske zabave.