Gabriel Escobar

Američki izaslanik: SAD će se suprotstaviti veličanju ratnih zločina u BiH

29.08.2023 u 23:31

Bionic
Reading

Sjedinjene Američke Države će se suprotstaviti negiranju genocida u Srebrenici i veličanju ratnih zločina u BiH, poručio je u utorak zamjenik pomoćnika američkog državnog tajnika Gabriel Escobar u video obraćanju koje je objavilo američko veleposlanstvo u Sarajevu na X nalogu

Escobar, koji je i posebni američki izaslanik za zapadni Balkan, tijekom dana posjetio je Srebrenicu i Memorijalni centar s grobljem posvećen više od 8.000 bošnjačkih muškaraca i mladića koje su srpske snage pobile u ljeto 1995. godine.

„Danas je važnije neko ikada suprotstaviti se negiranju genocida, veličanju ratnih zločinaca, jer to nanosi bol žrtvama svih naroda i dodatnu patnju njihovim obiteljima. To također uništava tkivo društva u BiH i prijetnja je njezinoj stabilnosti“, rekao je Escobar.

Srpski dužnosnici u BiH predvođeni čelnikom Republike Srpske Miloradom Dodikom negiraju genocid u Srebrenici čak i unatoč tome što je visoki međunarodni predstavnik nametnuo odredbe kojim je to postalo kazneno djelo u BiH za koje je zapriječena zatvorska kazna.

Američki diplomat je dodao kako su činjenice o genocidu u Srebrenici utvrđene i 'ne mogu se osporiti'. Tijekom dana razgovarao je s predstavnicima Memorijalnoga centra u Potočarima te majkama kojima su ubijena sinovi u masakru koji su izvele snaga ratnog zločinca Ratka Mladića. Posebni američki izaslanik za zapadni Balkan doputovao je još jučer u BiH. Tada se susreo s ministrom obrane BiH Zukanom Helezom i njegovim zamjenikom Slavenom Galićem.

U objavi na X platformi američkoga veleposlanstva u Sarajevu navedeno je da se razgovaralo o predanosti SAD-a 'teritorijalnom integritetu, suverenitetu i multietničkom karakteru BiH', te  čvrstoj potpori Oružanim snagama.

U najavi posjeta ovoga diplomata iz Washingtona navedeno je da stiže 'u svjetlu eskalacije napada na Daytonski mirovni sporazum, ustavni poredak BiH i državu BiH' čime se očito aludiralo na poteze vlasti Republike Srpske kojim se negiraju institucije BiH, Ustavnoga suda te zemlje i odluke visokog međunarodnog  predstavnika Christiana Schmidta.