SUMMERS ODUSTAO

Američki Fed premijerno preuzima žena?

16.09.2013 u 09:00

Bionic
Reading

Larry Summers, bivši američki ministar financija, povukao je kandidaturu za mjesto guvernera središnje banke na kojoj je trebao naslijediti Bena Bernankea, objavio je u nedjelju američki predsjednik Barack Obama

'Ranije danas, razgovarao sam s Larryjem Summersom i prihvatio njegovu odluku da povuče kandidaturu za predsjednika Federalnih rezervi', rekao je Obama u priopćenju. Odluka Larryja Summersa objavljena je prije toga u Wall Street Journalu.

'Larry je bio ključni član moj ekipe u trenutku u kojem smo se suočavali s najvećom gospodarskom krizom od Velike depresije, i nije zanemarivo da smo zahvaljujući njegovoj kompetenciji, mudrosti i kvalitetama vođe vratili gospodarstvo na put rasta i realizirali napredak koji danas vidimo', dodao je Obama.

List Wall Street Journal navodi pismo u kojem Summers objašnjava predsjedniku Obami razloge zbog kojih je povukao kandidaturu. To je učinio zbog opasnosti da će, ako bude kandidiran, proces potvrde u Kongresu biti vrlo "mukotrpan". Nedavno je nekoliko demokratskih zastupnika u Senatu najavilo da će glasovati protiv Summersa jer smatraju da je preblizak Wall Streetu te mu zamjeraju ulogu u financijskoj deregulativi 90-tih. To znači da bi mu za potvrdu trebali glasovi republikanaca.

Summers je bio glavni gospodarski savjetnik Baracka Obame u prve dvije godine njegova mandata.

Svojim povlačenjem otvorio je vrata Janet Yellen, koja bi mogla biti prva žena na čelu Feda.