POTRAGA ZA BOMBAMA

Američki delfini-specijalci u Hrvatskoj

25.09.2013 u 12:29

  • +7

Američki delfini-specijalci u Hrvatskoj

Izvor: Promo fotografije / Autor: Turistička zajednica Mali Lošinj

Bionic
Reading

Grupa treniranih delfina Američke mornarice poslana je u Hrvatsku na međunarodni regionalni trening na kojem će, uz hrvatske i američke, sudjelovati i pomorske snage Slovenije te Crne Gore

Dubrovniknet.hr javlja da je iz San Diega u Dubrovnik već sletio teški transporter Boeing C-17 Globemaster s delfinima iz MMP-a - Programa za morske sisavce u sklopu Američke mornarice.

Životinje bi trebale sudjelovati na vježbama potrage i razminiravanja eksplozivnih naprava koje su padale u jadransko podmorje od 2. svjetskog rata naovamo. Dresirani delfini obično se koriste u otkrivanju eksploziva (koji mogu biti i dio neke nove vojne sabotaže), ali i u čuvanju podmorja oko vojnih te inih strateški važnih luka od ronilačkih uljeza. Zahvaljujući izuzetnim biološkim sonarnim sposobnostima, delfini mogu locirati, a nakon obuke i stavljati oznake na opasne predmete na morskome dnu. Usto, postoje informacije i da ih vojska dresira da fizički onesposobljavaju (ubijaju) neprijateljske ronioce.

Dubrovnik.net javlja tako i o prosvjedima neimenovanih građana u Dubrovniku koji brinu zbog mogućih napada treniranih delfina na lokalne ronioce-specijalce (navodno je u prošlosti bilo takvih slučajeva), kao i zbog moguće opasnosti za mjesnu populaciju delfina.

Prilog o delfinima US Navyja