KRIVAC ZA POKOLJ U AFGANISTANU

Američka vojska želi pogubiti svog vojnika!

21.12.2012 u 07:00

Bionic
Reading

Američki vojnik Robert Bales u ožujku je napustio svoju bazu u južnom Afganistanu i iz puške pucao po afganistanskim civilima u obližnjim selima, ubivši ukupno 16 civila, među kojima je bilo devetero djece i tri žene. Bales je ubrzo optužen i zatvoren u SAD-u. Američka vojska objavila je u četvrtak kako namjerava smaknuti Balesa ukoliko bude proglašen krivim, piše Business Insider

Odluku je donio 'visoko rangirani zapovjednik koji je odlučio slučaj dovesti pred vojni sud', no prema informacijama Centra za smrtne kazne, ta odluka ipak ne mora biti konačna.

Slučajevi smrtne kazne u vojsci su rijetki. Od 1961. samo je 49 slučajeva u kojima se tražila smrtna kazna došlo pred vojni sud. Stvarnih pogubljenja, međutim, nije uopće bilo.

Vojna pogubljenja nekada su bila česta praksa. Od 1942. do 1961. bilo je 160 vojnih pogubljenja, ali je 1961. praksa stavljena van zakona dok je Ronald Reagan nije ponovno uveo 1984.

Zadnja osoba koja je pogubljena u američkoj vojsci bio je John A. Bennett, koji je obješen u vojarni u Fort Leavenworth u Kansasu, u kotlovnici.

Dok neki prozivaju američku vojsku da želi ubiti 'jednog od svojih' po prvi put u više od 50 godina, važno je shvatiti da sigurno neće biti dopušteno da se ta odluka i realizira, zaključuje Business Insider.