američki general:

Američka vojska će pojačati operacije protiv talibana

09.09.2019 u 23:15

Bionic
Reading

Američka će vojska vjerojatno ubrzati ritam svojih operacija u Afganistanu kako bi se suprotstavila jačanju napada talibana, rekao je u ponedjeljak američki general nakon što je Washington privremeno prekinuo mirovne pregovore s pobunjenicima.

Američki general marinaca Kenneth McKenzie, čelnik Američkog središnjeg zapovjedništva, rekao je tijekom posjeta Afganistanu da su talibani u mirovnim pregovorima precijenili svoju poziciju izvodeći niz velikih napada, uključujući i jedan u kojem je prošli tjedan ubijen američki vojnik.

Talibani, koji nadziru više teritorija nego ikad nakon 2001. kada su vladali zemljom, rekli su u nedjelju da će još američkih života biti izgubljeno.

McKenzie je odbio komentirati priopćenje talibana. On je međutim napomenuo da američke snage u Afganistanu nisu "bespomoćne".

"Svakako nećemo mirno gledati i dopustiti im da izvedu neku samozvanu brzu pobjedu. To se neće dogoditi", rekao je McKenzie skupini novinara koji putuju s njim tijekom zaustavljanja u zračnoj luci Bagram u sjeveroistočnom Afganistanu.

Upitan hoće li jačanje operacija protiv talibana uključivati i zračne udare i napade američkih i afganistanskih komandosa McKenzie je odgovorio: "Mislim da govorimo o cijelom dijapazonu".

"Koje god mete budu raspoložive, koje god mete možemo napasti zakonito i etički, mislim da ćemo progoniti te mete", rekao je.

Riješenost pobunjenika da pojačaju napade na pokrajinska središta kao i samoubilačke bombaške napade čak i za vrijeme mirovnih pregovora bila je glavni čimbenik koji je naveo predsjednika Donalda Trumpa da objavi u subotu kako otkazuje pregovore usmjerene na završetak najduljeg američkog rata koji traje već 18 godina.

Trump je u ponedjeljak potvrdio da su pregovori s čelnicima afganistanskih talibana prekinuti te da još i dalje razmatra povlačenje američkih snaga iz Afganistanu.

"Što se mene tiče mrtvi su", rekao je Trump novinarima govoreći o pregovorima.

Povlačenje američkih vojnika iz Afganistana jedan je od glavnih Trumpovih vanjskopolitičkih ciljeva i on je rekao kako njegova administracija još uvijek razmišlja o povlačenju 14.000 američkih vojnika koji su u toj zemlji.

"Željeli bismo izaći, ali izaći ćemo u pravo vrijeme", rekao je.