OPASNE NAMJERE

Američka veleposlanica kaže kako Pyongyang 'moli za rat'

04.09.2017 u 20:59

Bionic
Reading

Sjedinjene Države u ponedjeljak su poručile da države koje trguju sa Sjevernom Korejom pomažu njezinim "opasnim nuklearnim namjerama" u vrijeme dok Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda smišlja nove stroge sankcije, a izolirani režim planira nove testove raketa

Južna Koreja je objavila da s Washingtonom razgovara o razmještaju nosača zrakoplova i strateških bombardera na Korejski poluotok nakon što je Sjeverna Koreja u nedjelju izvela svoj šesti i najrazorniji nuklearni test. 

Američka veleposlanica pri Ujedinjenim narodima Nikki Haley je na sjednici Vijeća sigurnosti rekla kako sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un "moli za rat", te je pozvala tu 15-članu skupinu da usvoji najstrože moguće mjere kako bi ga zaustavili.

"Rat nikad nije nešto što žele Sjedinjene Države. Sad ga ne želimo. No strpljenje naše države nije neograničeno. Branit ćemo naše saveznike i teritorij", poručila je Haley. 

"SAD će na svaku državu koja trguje sa Sjevernom Korejom gledati kao na državu koja pomaže bezobzirnim i nuklearnim namjerama te države", istaknula je američka veleposlanica. 

Otkrila je kako će SAD ovog tjedna Vijeću sigurnosti predstaviti novu rezoluciju o Sjevernoj Koreji za koju želi da se glasa idućeg ponedjeljka. 

Rusija i Kina, najveći trgovinski partner Pyongyanga, pozivaju na mirno rješenje ove krize. 

"Kina neće nikad dopustiti kaos i rat na Korejskom poluotoku", naglasio je Liu Jieyi, kineski veleposlanik u UN-u.

Rusija smatra kako je ugrožen mir u regiji.

"Opsežno rješenje nuklearnog i drugih pitanja koje su pogodile Korejski poluotok može biti postignuto jedino kroz političke diplomatske kanale", smatra ruski veleposlanik u UN-u Vasilij Nebenzia. 

Sjeverna Koreja je pod sankcijama te organizacije od 2006. zbog svojih balističkih projektila i nuklearnih programa. Kina i Rusija misle kako jedini okidač za daljnje sankcije može biti testiranje projektila dugog dometa ili nuklearnog oružja. 

Američki predsjednik Donald Trump zatražio je da ga se uputi o svim vojnim mogućnostima vezanih za Sjevernu Koreju, otkrio je njegov šef za obranu. Dužnosnici ističu kako aktivnost Pyongyanga oko područja s kojih lansiraju projektile pokazuje da se pripremaju za još testova. 

"I dalje vidimo znakove da će vjerojatno biti još lansiranja balističkih projektila. Predviđamo i da će Sjeverna Koreja ispaliti interkontinentalni balistički projektil (ICBM)", izjavio je u ponedjeljak u parlamentu južnokorejski zamjenik ministra nacionalne obrane Jang Kyoung-soo. 

Sjeverna Koreja je u srpnju lansirala dva ICBM koje mogu preletjeti oko 10 tisuća kilometara, čime su ugroženi mnogi dijelovi Sjedinjenih Država.

Vojne vježbe

Zračne i kopnene snage Južne Koreje u ponedjeljak su izvele vježbe čiji su dio bile i rakete zrak-zemlja dugog dometa, objavio je načelnik glavnog stožera te države. 

Seoul će surađivati sa Sjedinjenim Državama i tražiti slanje oružja "poput nosača zrakoplova i strateških bombardetra", istaknuo je Jang. 

Južnokorejsko ministarstvo obrane reklo je kako će razmjestiti i četiri preostala lansera novog američkog obrambenog sustava protiv projektila nakon što se dovrši ekološka procjena vlade.

Uspostavljanje tog sustava, kontroverznog THAAD-a, na područje južno od prijestolnice Seuola, odgađa se od lipnja, a tomu se žestoko protive susjedne Kina i Rusija. 

Na sastanku Vijeća sigurnosti nijedna od te dvije države nije spomenula svoje protivljenje postavljanju tog obrambenog oružja niti daljnjim sankcijama Sjevernoj Koreji. 

Veleposlanici iz Vijeća tvrde kako ono sad razmatra zabranu sjevernokorejskog izvoza tekstila, njezine državne aviokompanije, zaustavljanje opskrbe nafte vlade i vojske, zabranu rada u inozemstvu Sjevernokorejcima i dodavanje visokih dužnosnika na crne liste zbog koje neće moći putovati, te će im imovina biti zamrznuta. 

Upitan o Trumpovoj prijetnji da će kazniti države koje trguju s Pyongyangom, kineski glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Geng Shuang rekao je da se Kina posvetila rješavanju sjevernokorejskog pitanja kroz razgovore, te da je to bilo prepoznato.

"Apsolutno ne možemo prihvatiti da se s jedne strane naporno radimo na mirnom rješenju sjevernokorejskog nuklearnog pitanja, a na drugoj su naši interesi sankcionirani ili ugroženi. To nije objektivno niti pravedno", poručio je glasnogovornik. 

Naglasio je kako će pitanje novih sankcija UN-a i podrške Kine prekidu opskrbe naftom ovisiti o rezultatu razgovora Vijeća sigurnosti. 

Kineska državna novinska agencija Xinhua objavila je kako se Sjeverna Koreja "igra opasne igre balansiranja na rubu rata" i da treba shvatiti činjenicu da ta taktika "nikad ne vodi do sigurnosti koju želi postići". 

Skepticizam

I dok su se južnokorejski predsjednik Moon Jae-in i japanski premijer Shinzo Abe u ponedjeljak dogovorili da će surađivati sa Sjedinjenim Državama oko novih sankcija, Rusija izražava skepticizam.

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov smatra kako su sankcije nad Sjevernom Korejom dostigle svoj maksimum i da one više nemaju utjecaja na Pyongyang. Južna Koreja smatra kako je cilj sankcija natjerati Sjevernu Koreju na dijalog. Trump je u nizu objava na Twitteru u nedjelju kritizirao Seoul zbog takvog pristupa. 

"Južna Koreja će shvatiti, kao što sam im rekao, da njihova priča o popuštanju sa Sjevernom Korejom neće funkcionirati, oni razumiju samo jednu stvar!", napisao je američki čelnik. 

Usprkos tome, Trumpov odgovor na posljednje testiranje rakete blaži je nego što je bio nakon prijašnjih lansiranja, a mnogi američki dužnosnici tvrde da se u tome ogleda tradicionalni pristup upravljanja krizom koji pokazuje utjecaj ministra obrane Jima Mattisa i novog predstojnika ureda Bijele kuće, umirovljenog generala marinaca Johna Kellyja.