Gina Raimondo

Američka ministrica trgovine: SAD ne nastoji raskinuti gospodarske veze s Kinom

  • Autor: I.Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 01.12.2022 14:15
  • Objavljeno 01.12.2022 u 14:15
Gina Raimondo

Gina Raimondo

Izvor: EPA / Autor: YURI GRIPAS / POOL

SAD mora uložiti više napora kako bi bio uspješniji u natjecanju s Kinom, izjavila je američka ministrica trgovine Gina Raimondo, istaknuvši ujedno da Washington ne nastoji raskinuti veze između dva najveća svjetska gospodarstva

Američka su prednost u natjecanju s Kinom jaka sveučilišta, milijarde dolara državnog financiranja za proizvodnju poluvodiča i istraživanja i jaki saveznici diljem svijeta, naglasila je Raimondo.

"Unatoč svim tim prednostima - a ima ih mnogo - učinkovito natjecanje s Kinom neće biti lako, zahtijevat će naporan rad, svih, ne samo vlade," rekla je Raimondo u srijedu na govoru na MIT-u.

Skicirala je novu strategiju uspješnije konkurencije.

"Namjeravamo osnažiti naš sustav kontrole izvoza, poboljšati mehanizme provjere ulaganja, ojačati otpornost našeg opskrbnog lanca i razviti inovativna rješenja u odgovoru na kinesku ekonomsku prisilu i kršenje ljudskih prava", rekla je Raimondo.

Američka strategija kontrole izvoza predugo je "bila prilično reaktivna" i fokusirana na pokušaje da se Kini onemogući proširivanje tehnoloških sposobnosti, nakon što je osigurala pristup američkom intelektualnom vlasništvu, ustvrdila je američka ministrica trgovine.

U listopadu ministarstvo trgovine objavilo je niz mjera kontrole izvoza, strogo ograničivši kineski pristup američkoj tehnologiji za proizvodnju čipova i uvelike pojačavši nastojanja da zakoči tehnološki i vojni napredak Pekinga.

SAD sa saveznicima radi na ograničenjima izvoza alata za proizvodnju poluvodiča i nada se da će "poduzeti korake slične našima", rekla je Raimondo u utorak novinarima.

Nizozemska ministrica trgovine Liesje Schreinemacher izjavila je prošli tjedan da razgovaraju s američkom vladom o novim ograničenjima izvoza opreme za proizvodnju poluvodiča u Kinu.

Pod pritiskom SAD-a, nizozemska vlada od 2018. ne dopušta ASML Holding NV-u, najvećoj domaćoj kompaniji, izvoz strojeva za proizvodnju poluvodiča u Kinu, budući da imaju oznaku "dvojne namjene", što znači da mogu biti iskorišteni i u vojne svrhe.

Nova ograničenja izvoza opreme za proizvodnju čipova nadilaze okvir međunarodne definicije opreme dvojne namjene, napominje Reuters.

ASML proizvodi strojeve u Europi, s malo američkih dijelova, ali američka ministrica trgovine izjavila je početkom studenoga da očekuje da savezničke zemlje, uključujući Nizozemsku, slijede politiku SAD-a.

U govoru u srijedu Raimondo je poručila da "kada je u pitanju najsuvremenija tehnologija koje se Kina želi dočepati kako bi je upotrijebila u vojne svrhe... Nećemo to dopustiti".

Kina se odlučno protivi američkim kontrolama izvoza poluvodičkih čipova, tvrdeći da štete njezinim tvrtkama, ali i komercijalnim interesima američkih izvoznika, napominje Reuters.

Raimondo je u govoru na MIT-u ipak naglasila da SAD "ne nastoji u bilo kom obliku raskinuti veze između našeg gospodarstva i onog Kine".

"Moramo nastaviti poslovati s Kinom", poručila je Raimondo, dodavši da "trgovina s Kinom podupire radna mjesta u Americi".

Kinesko veleposlanstvo u Washingtonu nije u srijedu željelo komentirati njezine izjave.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!