RALJE ŠERIJATA

Američka kraljica ljepote spašava Afganistanke

18.03.2012 u 09:00

Bionic
Reading

Bivša američka kraljica ljepote Kimberley Motley, koja je SAD napustila prvi put prije četiri godine, predvodnica je promjena u afganistanskom pravnom sustavu, piše BBC. Naime, Motley pomaže i strancima i Afganistancima zarobljenima u pravosudnom sustavu te zemlje. Na jednom od prošlogodišnjih slučajeva visokog ranga zastupala je ženu po imenu Gulnaz, koja je bila u zatvoru zbog preljuba nakon što ju je silovao mužev bratić

Taj slučaj je vodio predsjednik Hamid Karzai koji je izdao svoj prvi predsjednički oprost za ovaj slučaju koji je bio okarakteriziran kao 'moralni zločin', što za neke predstavlja dokaz da afganistanska vlada brani prava žena.

Kao autsajder u afganistanskom pravnom sustavu, Motley osjeća da je u jedinstvenoj poziciji.

Ona ne govori paštunski jezik i koristi iPad aplikacije za prijevod šerijatskih zakona iz Kurana. Raspravlja s tužiteljima pomoću skupine posebno obučenih pravnih prevoditelja.

Zbog svog posla redovito prima anonimne poruke u kojima joj prijete silovanjem ili smrću.

Odrasla je u Wisconsinu, u miješanom braku. Otac je bio Afroamerikanac, a majka Sjevernokorejka. Upravo su joj roditelji usadili disciplinu i poduzetnički stav.

Radila je osam godina u SAD-u kao odvjetnik, a u to vrijeme se udala i rodila dvoje djece. Na nagovor prijatelja sudjelovala je u natjecanju za najljepšu gospođu Wisconsina, gdje je pobijedila i otišla na natjecanje za najljepšu gospođu SAD-a 2004.

Četiri godine kasnije otišla je u Afganistan kako bi pomogla lokalnim braniteljima u obuci. To je bio prvi put da je napustila SAD.

'Afganistanski pravni sustav pati od mnoštva problema', naglašava Motley.

'Ovo je jedino mjesto koje na kojem je postupak ispred zakona', kaže Motley.

Afganistansko Ministarstvo pravosuđa tvrdi da provodi mnogostrane reforme te da su uhitili stotine ljudi koji su uključeni u korupciju. Samo u Kabulu i susjednim pokrajinama uhićeno je 60 sudaca u posljednje dvije godine.

Iako sada bolje razumije afganistanski pravni sustav, kaže da njezin rad nije nimalo kaši zbog toga. Trećinu svog posla obavlja besplatno, dok ostatak pokriva novcem koji zaradi od korporativnih klijenata.

Motley također kritiziraju jer ne nosi maramu, piše BBC.

To je neobična, premda ne i ilegalna odluka u Afganistanu, čak i među zapadnim ženama. Isprva je i ona pokrivala glavu, ali je shvatila da to utječe na njezin učinak na sudu.

'Da bih radila svoj posao, moram biti ja, a biti ja znači ne nositi maramu', kazala je Motley.