MANJAK JE PEDIJATARA

Ambulante pune, haraju respiratorne bolesti. Liječnica poslala poruku roditeljima

18.01.2024 u 09:05

Bionic
Reading

Sjeverom Hrvatske haraju respiratorne bolesti. Najviše su pogođena djeca vrtićke i školske dobi. U Varaždinskoj županiji nedostaje pedijatara pa su ambulante popunjene

'Uglavnom se radi o respiratornom sincicijalnom virusu. Pronađe se još poneki adenovirus. Ima i hripavca. Nije panika, ali ga ima. Također, sve više ima gripe tipa A', rekla je za HRT liječnica Mirjana Kolarek Karakaš iz Hrvatskog društva za preventivnu i socijalnu pedijatriju.

Roditeljima je poslan apel da ne dolaze u amulantu ako stanje nije uistinu kritično te da ne vode dijete koje je počelo kašljati i ima temperaturu - u vrtić. 'Nekad dijete zbog obične prehlade dođe u naš hodnik i 'pokupi' gripu ili hripavac. Mogu se roditelji i snaći. U apoteci postoji tzv. 'triple test' upravo na gripu, respiratorni sincicijalni virus i koronavirus', rekla je Kolarek Karakaš.

1300 djece na jednog pedijatra

Komentirajući nedostatak pedijatara kazala je kako je standardni broj djece po jednom liječniku 950, dok je taj broj u Europi - 850. 'Mi u prosjeku u Hrvatskoj imamo 1200 djece po pedijatru, a u Varaždinskoj županiji je to i više. Ja ih vodim 1300. Teško je, ali obavimo sve - kad su roditelji strpljivi i kad se liječniku ne ide nepotrebno', ponovila je liječnica.

Razlog za dolazak liječniku je 'tri dana temperature 39', ali ako je temperatura 40 - treba doći, ili barem kontaktirati liječnika i dogovoriti pregled. 'Ako djetetu uspijemo sniziti temperaturu, ako dijete jede i igra se, spava, ne povraća i nema osip - nije hitnoća', rekla je Kolarek Karakaš.