iskapanje kod vukovara

Alvir o masovnoj grobnici: Srbija će morati izaći s nekim podacima, Macron može pomoći

26.11.2021 u 20:02

Bionic
Reading

Kod Vukovara, kod divljeg deponija koji se nalazi uz cestu Pačetin - Bobota je otkrivena nova masovna grobnica. Nakon gotovo mjesec dana iskapanja pronađeni su posmrtni ostaci najmanje deset osoba. Do sada je pretražena tek trećina lokacije na iznimno teškom terenu, a posmrtni ostaci bit će prevezeni na Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu. Nakon identifikacije kontaktirat će se i obitelji nestalih osoba

Hrvatska traži još 1853 nestale osobe, o čemu je u RTL-u Danas reporterka Ivana Ivanda Rožić razgovarala s predsjednicom Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih branitelja i civila, Ljiljanom Alvir.

Alvir je kazala da još nema informacija jesu li u pronađenoj grobnici pronađeni branitelji ili civili.

"Grobnica je pronađena temeljem rada institucija, dugotrajnog i mukotrpnog rada. Sad se pojavljuju upitnici zašto tri godine nakon pojava informacija... Informacija o toj lokaciji je bilo i prije, ali bilo je i puno svjedoka koji su pokazivali mjesta koja ne odgovaraju ovoj lokaciji, koja su pretražena i na kojima ništa nije pronađeno. Bila je puno manipulacija s druge strane koje su uzimale vrijeme i energiju da bi se ranije došlo do grobnice. Obzirom da nema pokazatelja radi li se o civilima i branitelja, u ovom trenutku može se reći da ima i žena i da se radi o osobama većinom starije i srednje životne dobi", kazala je Alvir.

  • +4
Vukovar: Masovna grobnica između sela Bobota i Pačetin Izvor: Cropix / Autor: Marko Mrkonjic / CROPIX

S obzirom da ni u ovom slučaju nije bilo suradnje Srbije, na pitanje misli li da se to može promijeniti, Alvir je kazala da se nada da može i mora.

"Srbija će se morati suočiti s onim što je učinjeno i morat će izići s nekim podacima ako želi nastaviti put prema EU i ako želi dobrosusjedske odnose", kazala je Alvir.

Jučer je i majka ubijenog vukovarskog Francuza Jean-Michela Nicoliera zatražila pomoć od francuskog predsjednika Macrona jer i ona već 30 godina traži njegove posmrtne ostatke. Alvir je kazala kako smatra da će Macron pokušati dodatno pritisnuti Srbiju na suradnju po pitanju nestalih.

"Vjerujem da bi Francuska koja ima odnose s Republikom Srbijom mogla izvršiti utjecaj da se pronađe Jean-Michel, a s njim branitelji koji su nestali na tom području, a u konačnici i u cijeloj RH", kazala je.