SUĐENJE BIVŠEM VELEPOSLANIKU

Alkohol nabavljali kao perilice za rublje

  • Autor: Vedran Brkulj
  • Zadnja izmjena 24.03.2010 14:16
  • Objavljeno 24.03.2010 u 13:43
Jovan Vejnović suđenje

Jovan Vejnović suđenje

Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

U svojoj obrani pred sudskim vijećem, bivši veleposlanik RH u Libiji Jovan Vejnović, kojem se na teret stavlja zloporaba položaja i kršenje Bečke konvencije zbog navodnog nelegalnog uvoza alkohola u tu zemlju, kazao je da je nabava alkoholnih pića postojala i prije njegova dolaska u Tripoli

'Raspitao sam se i saznao da je takva praksa postojala i dvije godine prije nego što sam postao veleposlanik u Libiji. Raspitao sam se i kod drugih veleposlanika zapadnoeuropskih zemalja, koji su mi potvrdili da i oni uvoze alkohol na isti način', kazao je Vejnović

Bivši veleposlanik naveo je da su tvrtke Ina i CROSCO, za koje je uglavnom nabavljan alkohol, dale veleposlanstvu prostor i plaćale najamninu za njega oko godinu dana u Tripoliju.

Vejnović je ustvrdio da, uz to što je praksa postojala dvije godine prije njegova mandata, nikad nitko od njegovih nadređenih, a to su predsjednik Mesić, bivši premijer Sanader i ministar Jandroković, nije imao primjedbi na njegov rad.

'Početkom 2009. otišao sam na godišnji odmor i nakon nekoliko dana dobio sam poziv od državne tajnice koja mi je rekla da su se Sanader i Mesić dogovorili da me se od 1. ožujka povuče iz Libije. Nakon dolaska u Zagreb razgovarao sam s Mesićem koji se na sve što sam mu iznio samo nasmijao i rekao da se radi o narudžbi pića i da Jandroković i Sanader traže da se sve ispita. Otišao sam kod Jandrokovića, objasnio mu o čemu se radi 23. siječnja 2009, nakon čega sam se vratio u Libiju. Poslije dolaska tamo vidio sam 'Dnevnik' na HRT-u i vijest u Jutarnjem listu, gdje se tvrdi da se bavim švercom i krijumčarenjem alkohola. Nazvao sam u Jutarnji list, gdje mi je rečeno da su sve podatke o tome dobili iz MVPEI-a. Odmah sam se vratio u Zagreb na dodatne konzultacije i tu mi je rečeno da će mi se javiti. Međutim, od 27. siječnja do 2. studenog više me nitko nije zvao na konzultacije, a u međuvremenu smo i ja i predsjednik Mesić slali pisma u MVPEI, ali nitko nije odgovarao na njih', naglasio je Vejnović.

U svojoj obrani još je istaknuo da je osam veleposlanika raznih europskih zemalja, kada su čuli što mu se događa, samoinicijativno poslalo dopise u kojima tvrde da je uvoz alkohola u Libiju na način na koji je on to radio uobičajena praksa.

'Sve što sam radio u Libiji radio sam u interesu RH. Uz to, smatram da je Hrvatskoj mojim povlačenjem nanesena šteta zbog onih koji su takvu odluku donijeli, jer kad pozovete veleposlanika na konzultacije, onda zemlju primateljicu obavijestite o tome. Odgovorno tvrdim da osam mjeseci Libiju nitko nije o tome izvijestio. Mene se pribilo na stup srama i protiv mene i moje obitelji se godinu dana vodio medijski linč', kazao je Vejnović.

Obrana je u sudski spis priložila i dopis iz Opće uprave za protokol MVPEI-a, a u njemu stoji da je Vejnović za potrebe veleposlanstva naručivao perilice, hladnjake i slične aparate, ali prema njegovim riječima, zapravo se radilo o alkoholu.

'To je bila praksa, ja sam potpisao takve dokumente, ali nikad nisam ulazio u to zašto se tako radi. Nikad nisam potpisao dokument iz kojeg proizlazi da sam naručivao alkohol', zaključio je Vejnović.

Nakon pauze će svoju obranu iznijeti drugooptuženi Miroslav Krpan iz tvrtke CROSCO.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi