SUĐENJE BIVŠEM VELEPOSLANIKU

Alkohol nabavljali kao perilice za rublje

24.03.2010 u 13:43

Bionic
Reading

U svojoj obrani pred sudskim vijećem, bivši veleposlanik RH u Libiji Jovan Vejnović, kojem se na teret stavlja zloporaba položaja i kršenje Bečke konvencije zbog navodnog nelegalnog uvoza alkohola u tu zemlju, kazao je da je nabava alkoholnih pića postojala i prije njegova dolaska u Tripoli

'Raspitao sam se i saznao da je takva praksa postojala i dvije godine prije nego što sam postao veleposlanik u Libiji. Raspitao sam se i kod drugih veleposlanika zapadnoeuropskih zemalja, koji su mi potvrdili da i oni uvoze alkohol na isti način', kazao je Vejnović

Bivši veleposlanik naveo je da su tvrtke Ina i CROSCO, za koje je uglavnom nabavljan alkohol, dale veleposlanstvu prostor i plaćale najamninu za njega oko godinu dana u Tripoliju.

Vejnović je ustvrdio da, uz to što je praksa postojala dvije godine prije njegova mandata, nikad nitko od njegovih nadređenih, a to su predsjednik Mesić, bivši premijer Sanader i ministar Jandroković, nije imao primjedbi na njegov rad.

'Početkom 2009. otišao sam na godišnji odmor i nakon nekoliko dana dobio sam poziv od državne tajnice koja mi je rekla da su se Sanader i Mesić dogovorili da me se od 1. ožujka povuče iz Libije. Nakon dolaska u Zagreb razgovarao sam s Mesićem koji se na sve što sam mu iznio samo nasmijao i rekao da se radi o narudžbi pića i da Jandroković i Sanader traže da se sve ispita. Otišao sam kod Jandrokovića, objasnio mu o čemu se radi 23. siječnja 2009, nakon čega sam se vratio u Libiju. Poslije dolaska tamo vidio sam 'Dnevnik' na HRT-u i vijest u Jutarnjem listu, gdje se tvrdi da se bavim švercom i krijumčarenjem alkohola. Nazvao sam u Jutarnji list, gdje mi je rečeno da su sve podatke o tome dobili iz MVPEI-a. Odmah sam se vratio u Zagreb na dodatne konzultacije i tu mi je rečeno da će mi se javiti. Međutim, od 27. siječnja do 2. studenog više me nitko nije zvao na konzultacije, a u međuvremenu smo i ja i predsjednik Mesić slali pisma u MVPEI, ali nitko nije odgovarao na njih', naglasio je Vejnović.

U svojoj obrani još je istaknuo da je osam veleposlanika raznih europskih zemalja, kada su čuli što mu se događa, samoinicijativno poslalo dopise u kojima tvrde da je uvoz alkohola u Libiju na način na koji je on to radio uobičajena praksa.

'Sve što sam radio u Libiji radio sam u interesu RH. Uz to, smatram da je Hrvatskoj mojim povlačenjem nanesena šteta zbog onih koji su takvu odluku donijeli, jer kad pozovete veleposlanika na konzultacije, onda zemlju primateljicu obavijestite o tome. Odgovorno tvrdim da osam mjeseci Libiju nitko nije o tome izvijestio. Mene se pribilo na stup srama i protiv mene i moje obitelji se godinu dana vodio medijski linč', kazao je Vejnović.

Obrana je u sudski spis priložila i dopis iz Opće uprave za protokol MVPEI-a, a u njemu stoji da je Vejnović za potrebe veleposlanstva naručivao perilice, hladnjake i slične aparate, ali prema njegovim riječima, zapravo se radilo o alkoholu.

'To je bila praksa, ja sam potpisao takve dokumente, ali nikad nisam ulazio u to zašto se tako radi. Nikad nisam potpisao dokument iz kojeg proizlazi da sam naručivao alkohol', zaključio je Vejnović.

Nakon pauze će svoju obranu iznijeti drugooptuženi Miroslav Krpan iz tvrtke CROSCO.