UJEDINJENI NARODI

Alep: u petak hitan sastanak VS-a na zahtjev Francuske

15.12.2016 u 21:35

Bionic
Reading

Vijeće sigurnosti UN-a hitno će se sastati u petak na traženje Francuske, kako bi se razmotrilo humanitarno stanje u sirijskom gradu Alepu, rekli su diplomati u četvrtak. To će biti zatvoreni sastanak o evakuaciji tisuća civila i humanitarnoj pomoći stanovnicima Alepa

Francuski veleposlanik Francois Delatrre je pred novinarima govorio o europskoj inicijativi o raspoređivanju međunarodnih promatrača zaduženih za nadzor stanja u tom gradu na sjeveru Sirije. 'Francuska i Njemačka i drugi europski partneri usko surađuju oko prijedloga osiguranja evakuacije civila i humanitarnom pristupu u Alep', rekao je.

On je ocijenio da je važnije nego ikada da se rasporede međunarodni promatrači pod okriljem UN-a za nadzor evakuacije. Šef humanitarnih operacija UN-a Stephene O'Brien u petak će informirati veleposlanike 15 zemalja Vijeća o stanju u Alepu. Prve evakuacije pobunjeničkih četvrti Alepa su počele u četvrtak dvama konvojima, a iz Pariza su pak u četvrtak krenula dva kamiona s prvom pomoći i građevinskim materijalom prema Siriji, kako bi se pomoglo onima koji bježe iz Alepa. Kopnom će preći oko 4.000 kilometara.

Cilj je opskrbiti bolnice kako bi se mogle suočiti s povećanim zahtjevima ljudi koji će stići', rekao je Chadi Homedan, liječnik i član francuske nevladine medicinske organizacije UOSSM. Drugi kamion sadrži materijal za obnovu zdravstvenih centara uništenih u napadima.

U Bruxellesu, na europskom summitu je francuski predsjednik Francois Hollande naglasio da je hitno potrebno evakuirati što više stanovnika.