pune neurologije

Alarm u Srbiji: Bolnice se pune zbog nove vrste postcovid pacijenata

26.10.2022 u 12:02

Bionic
Reading

Sve je više građana Srbije koji završavaju na Klinici za neurologiju zbog epileptičnih napada, koji su, kako govore liječnici, među najčešćim posljedicama koronavirusa

Jedan od brojnih izveštaja o postcovidu opisuje utjecaj covid-19 na centralni živčani sistem kroz tri stadija i preporučuje se svim pacijentima na bolničkom liječenju da naprave snimak magnetnom rezonancom koji bi signalizirao potencijalna neurološka oštećenja, ako se kod pacijenata pojave simptomi, piše Nova.rs.

'Zbog teške kliničke slike i lošeg općeg stanja uslijed korone, moja majka, koja ima 64 godine, je hospitalizirana u covid bolnici u Batajnici, gdje je provela četiri puna tjedna. Kada je otpuštena, doveli smo je kući i ubrzo su krenuli epi napadi koje nikada do tada nije imala. Hitno smo je odvezli u Urgentni centar, gdje je ostala na ispitivanjima. Od tamo su je prebacili na Kliniku za neurologiju, gdje je ostala još nekoliko tjedana. Liječnici su naglasili da su napadi i neurološki problemi direktna posljedica korone i da im sve češće stižu pacijenti sa upaljenim krvnim žilama u tijelu i epileptičnim napadima, i svi su, bez izuzetka nedavno preležali covid', rekla je za Novu.rs Radmila Đorđević iz Beograda čija je majka još u bolnici na liječenju.

Bolnički kreveti širom Srbije puni su pacijenata s poskovid sindromom, a osim tromboza sada su sve učestaliji epi napadi, odnosno neurološke komplikacije.

'Epi napadi kao posljedica covid-19 uglavnom se javljaju kod osoba muškog spola i kod ljudi starije životne dobi, onih koji imaju više od 65 godina, kao i kod pacijenata s faktorima rizika, s pridruženim bolestima. Događa se da se kao postcovid javi encefalitis, odnosno upala mozga kao jedan od najtežih posljedica ovoga virusa. Korona može izazvati i miokarditis, što je bolest srčanog mišića miokarda. Zanimljivo je da se jako često javlja kod djece i generalno kod osoba mlađe životne dobi zbog čega treba obratiti pažnju na simptome poslije preležane korone i odlaziti na redovite kontrole', objašnjava za Novu.rs neurolog Gorica Đokić.

Od početka pandemije zabilježeno je više od 200 simptoma koji se javljaju kao posljedica covid-19.

'Jedan od najčešćih koji napada mozak je takozvana moždana magla koju karakterizira nemogućnost koncentracije, zaboravljivost, problemi memoriranja, a javlju se i epi napadi što ukazuje na pojavu ozbiljnog neurološkog problema. Covid-19 je sistemska bolest i oštećuje sve organe u tijelu, a tijekom bolesti se događa da probije i takozvanu krvno-moždanu barijeru, što je endotel krvnih žila. Bit je da se tako dolazi do tromboza i embolija, ali i do oštećenja krvnih žila', kaže za Novu.rs epidemiolog Zoran Radovanović.

Virus covid-19 može izazvati neurološke probleme uključujući gubitak osjeta mirisa, epi napade, moždani udar, konfuziju, encefalopatiju i potpunu paralizu.

'Ako virus probije barijeru između krvi i mozga, pa direktno uđe u mozak, može doprinijeti demijelinizaciji (gubitku mijelinskog omotača živca) ili dovesti do gubitka funkcije i odumiranja neurona', kažu neurolozi.

U izveštajima o neurološkim komplikacijama nakon preležanog kovida, piše da su u prvom stadiju oštećenja ograničena na ćelije epitela nosa i usne duplje, u drugom dolazi do stvaranja krvnih ugrušaka u plućima, koji onda dospije do mozga i mogu dovesti i do moždanog udara. U trećem stadiju virus prolazi krvo-moždanu barijeru i na neki način zaposjeda mozak.

'Bolesnicima sa simptomima covid-19 kao što su kratak dah, glavobolja ili vrtoglavica mogu imati i neurološke probleme koji se u vrijeme bolničkog liječenja ne mogu uočisti ili ne predstavljaju prioritet. Ponekad njihovi neurološki simptomi mogu postati vidljivi tek nakon što izađu iz bolnice. Zanimljivo je da tako jedan mali virus može biti uzrok toliko puno neuroloških problema, a DNK ovoga virusa sadrži jako malo informacija, a opet može potpuno razoriti naš živčani sustav jer pokreće moćan obrambeni mehanizam našeg organizma', rekao je za američki neurolog Mahid Fotui, prenosi Nova.rs.

On smatra da bi oboljeli od koronavirusa na bolničkom liječenju trebali biti podvrgnuti neurološkom pregledu.

'Najbolje bi bilo napraviti snimanje magnetnom rezonancom prije nego što napuste bolnicu. Ako se uoče neke patološke promjene, trebali bi imati kontrolni pregled neurologa kroz tri do četiri mjeseca', objašnjava doktor koji je i konzultant na Sveučilištu 'John Hopkins' u Baltimoru.

Kao posljedica covid-19 najčešće se javljaju opći simptomi koji mogu trajati mjesecima: malaksalost i kronični umor koji se javlja i poslije najmanjeg fizičkog napora, takozvani sindrom kroničnog umora. Tu su i povišena temperatura, gubitak osjeta mirisa i okusa, oštećenje sluha, opadanje kose, različite i promjenjive bolne senzacije (migrirajući bolovi), različiti kožni osipi i slično, a najveći problemi se javljaju u respiratornom, kardiovaskularnom i središnjem živčanom sustavu.