šef hzjz

Capak o koronavirusu: Situacija se prilično smirila. Za jesen ćemo preporučiti cijepljenje

09.06.2022 u 14:22

Bionic
Reading

HZJZ predstavio je prvi vodič "Povratak zdravlja i snage nakon COVID-19" u kojem su detaljno opisani najčešći postcovid simptomi i načini oporavka

Riječ o prvom takvom dokumentu, a uslijedit će i drugi jer, kako je rekao ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak, postcovid postaje sve veći problem.

'Ispočetka nismo znali da će bolest uzrokovati neke trajne posljedice i da će to dugo trajati, da će ljudi imati problema. Danas znamo da postcovid sindrom kao i COVID napada sve organske sustave, ne samo dišni sustav, već kardiovaskularni, genitourinarni, gastrointestinali itd. Najčešći su simptomi su otežano disanje, kašalj, gubitak njuha i okusa te ima i čitav niz drugih simptoma koji su puno rjeđi, ali se javljaju', istaknuo je Capak u razgovoru za HRT.

Što se tiče učestalosti postcovida, Capak kaže da imaju podatke o hospitalizacijama i podatke iz primarne zdravstvene zaštite.

'2021. godini zabilježeno je oko 12 tisuća slučajeva u primarnoj zaštiti gdje je postavljena dijagnoza postcovida, a samo u prva dva i pol mjeseca ove godine imamo duplo više, dakle 24 tisuće.

Osvrnuo se čelni čovjek HZJZ-a i na aktualnu situaciju u borbi s koronavirusom.

'Situacija se poprilično smirila, poglavito po pitanju teških oblika bolesti, osoba koje su hospitalizirane, na respiratoru ili koje umru. Danas imamo petstotinjak slučajeva, brojevi se nisu do kraja smanjili iako su značajno manji nego što su bili. Očito je ta omikron varijanta puno slabija i ne uzrokuje teške oblike bolesti. Trebamo biti svjesni da je virus ovdje i da se trebamo držati klasičnih epidemioloških mjera, higijena, dezinfekcija, distancija, nošenje maske gdje je gužva i puno ljudi. Za jesen ćemo preporučiti cijepljenje, dolazi nam novovarijantno cjepivo, nadamo se da će ovo prvo Pfizerovo biti registrirano i ono će štititi i protiv omikron varijante. Hoće li se u međuvremenu pojaviti neka nova varijanta virusa, za sada to nitko ne zna. Preporučit ćemo cijepljenje onima koji su se potpuno cijepili te onima koji će se prvi puta cijepiti', zaključio je.