ŠTRAJKAŠI MINIRALI SASTANAK

Školski sindikati naljutili Aladrovića: Nema više ucjena!

28.10.2019 u 13:13

Bionic
Reading

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović, po završetku jutrošnjeg sastanka s predstavnicima 11 sindikata javnih službi kojeg su ubrzo nakon početka napustili prosvjetni sindikati, poručio je da Vlada neće pristati na sindikalne ucjene. To je stav Vlade, a pojedini ministri mogu imati svoje pojedinačne stavove, kazao je odgovarajući na pitanje o ministrici znanosti i obrazovanja Blaženki Divjak. Konstatirao je da je Vlada stabilna dok ima većinu u Saboru, a ima li je vidjet će se vrlo skoro, prilikom glasanja o proračunu

U Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava u utorak su se održale konzultacije sa socijalnim partnerima oko prijedloga visine minimalne plaće za 2020.

Čelnici prosvjetnih sindikata Vilim Ribić, Branimir Mihalinec i Sanja Šprem napustili su sastanak nakon 10-ak minuta, a Ministarstvo ih je potpuno izostavilo iz izvješća za medije, nabrojavši da su tamo uz ministra Josipa Aladrovića, bili i pomoćnik ministra za Upravu za rad i zaštitu na radu Dražen Opalić, predstavnik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever, predstavnici Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel, Ana Milićević Pezelj i Domagoj Ferdebar te predstavnici Hrvatske udruge poslodavaca Davor Majetić, Bernard Jakelić. Josip Pelin, Stjepan Pezo, Josip Faletar, Vladimir Petošić, Ana Falak, Zdravko Urban i Milica Jovanović.

Iz Ministarstva su poručili da su konzultacije održane u duhu dobre suradnje između socijalnih partnera, na kojima su predstavnici sindikalnih središnjica i poslodavaca iznosili stavove i prijedloge vezano uz visinu minimalne plaće za iduću godinu.Ministar Aladrović će, u skladu sa Zakonom o minimalnoj plaći, nakon konzultacija sa socijalnim partnerima, Vladi do kraja listopada predložiti visinu minimalne plaće.

>>> Prosvjetni sindikati napustili pregovore o osnovici plaća javnih i državnih službi

Odgovarajući na pitanja novinara nakon sastanka, ministar Aladrović rekao je da je na početku bio 'određeni performans sindikata osnovnih i srednjih škola' koji su htjeli 'privatizirati sastanak'. 'Razgovaramo s 11 sindikata, a ne dva', kazao je Aladrović. Vlada će do četvrtka odlučiti hoće li platiti štrajk, dodao je.

  • +21
Štrajk učitelja i profesora u osnovnim i srednjim školama Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

Komentirao je i sindikalni zahtjev o povećanju plaća od 18,3 posto.

'Moramo biti realni i živjeti u okvirima financijskih mogućnosti. Vlada koja štiti interese svih građana Hrvatske na to ne može pristati. To smo objasnili predstavnicima sindikata i svima je otprilike jasno da je to nerealan zahtjev', ustvrdio je Aladrović.

>>> Ribić: Nema razloga da se ne razmotre zahtjevi sindikata

Po pitanju (ne)stabilnosti Vlade, odgovorio je da je Vlada stabilna dok ima potporu Sabora. 'Odgovorno i kvaliteno radimo i tako ćemo nastaviti', poručio je Aladrović, dodajući da se izglasavanje državnog proračuna očekuje u 11. mjesecu u Saboru, kada će se 'vrlo jasno vidjeti sve pozicije svih koalicijskih partnera'.

  • +3
Prosvjetni sindikati napustili sastanak u Ministarstvu rada Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Upitan što je s drugim sindikalnim zahtjevima, pa i time da su djelatnici Carine najavili štrajk, odgovorio je da Vlada 'neće pristajati na ucjene pojedinaca i jednoobrazno ponašanje'.

'Jasno smo nudili rješenja i još ih nudimo, zastupamo interese svih građana Hrvatske u kapacitetima koje nam državni proračun dopušta', odgovorio je ministar.

Kada je u pitanju nadoknada izgubljene nastave, ustvrdio je da u ovom trenutku zbog cirkularnog štrajka nedostaju tri ili četiri dana. Tražit će se rješenje ili kroz produljenje školske godine ili kroz rezervne dane, najavio je, dodajući da su stvarne žrtve učenici i njihovi roditelji.

  • +3
Blaženka Divjak Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

'Rješenje nudimo na stolu, druga strana to ne prihvaća', tvrdi ministar. Na pitanje zašto Vlada jednostavno ne dogovori termin razgovora o koeficijentima sa sindikatima, nije ponudio jasan odgovor.

'Danas smo htjeli razgovarati o svim temama. Ali ne možemo prihvatiti .. ne možemo zlorabiti ove sastanke da se nametnu teme za koje određeni sindikalni čelnici smatraju da su prioritet pred drugim temama', kazao je ministar.

Mladen Novosel, čelnik SSSH, komentirajući ovaj Aladrovićev istup rekao je da je to 'manipulacija svih ostalih sindikata i prebacivanje odgovornosti za to što će učenici i roditelji biti kolaterane žrtve'.

'Odgovornost je 1001 posto na predsjedniku Vlade, a Aladrović samo slijedi upute. Da imaju malo zdravog razuma, pozvali bi već poslijepodne ova dva sindikata zajedno s resornom ministricom da se vidi može li se i kada riješiti problem koeficijenata u državnom i javnom sektoru', kazao je Novosel na N1.

U PODUZETNIČKIM VODAMA

O Vrdoljaku i Ponošu

Činjenicu da je HNS-ov predsjednik Ivan Vrdoljak zaposlio bivšeg šega Fonda za zaštitu okoliša Dubravka Ponoša ministar Josip Aladrović nije želio komentirati, napominjući da se to tiče poduzetništva i Vrdoljaka koji kao vlasnik tvrtke 'bira kadrove s kojima želi raditi'.