NEMIRNO

Al Kaida istjerana iz grada na jugu Jemena

21.03.2015 u 18:14

Bionic
Reading

Borci Al Kaide osvojili su središte jedne pokrajine na jugu Jemena, ubivši pritom 20 vojnika, nakon čega ih je kasno u petak otjerala vojska, kazali su mjesni dužnosnici i stanovnici

Borbe su se dogodile nekoliko sati nakon što su bombaši samoubojice ubili 137 ljudi u glavnom gradu Sani, u koordiniranim napadima za koje se odgovornost preuzela Islamska država.

Na sjeveru zemlje u petak su također izbili sukobi između lokalnih plemena i milicije Huti, koja kontrolira Sanu.

Jemen nezaustavljivo klizi prema građanskom ratu od prošle godine kada je ta milicija, koja pripada sekti proizišloj iz šijitskog islama, prodrla sa sjevera, dodatno potkopavši krhku stabilnost zemlje i otvorivši put za jačanje sunitske Al Kaide.

Al Kaidu na Arapskom poluotoku smatra se najopasnijim ogrankom Al Kaide jer je pokušala srušiti međunarodne zrakoplove i izvesti napade u Saudijskoj Arabiji. SAD vodi protiv nje rat bespilotnim letjelicama.

Njezini borci zauzeli su u petak Al Hutu, središte južne pokrajine Lahdž, no nakon nekoliko sati morali su se povući. U grad su ušle dvije vladine brigade.

Huta je samo 30 kilometara udaljena od Adena, luke na Indijskom oceanu u kojoj se privremeno nalazi vlada. U zadnja dva dana neidentificirani zrakoplovi bombardirali su palaču u Adenu koju koristi jemenski predsjednik.