ekološki ustanak

Aktiviste i novinare se zastrašuje uoči prosvjeda u Srbiji

04.12.2021 u 13:43

Bionic
Reading

Srbijanski MUP upozorio je u subotu uoči najavljenog ekološkog prosvjeda i blokade cesta da je svako onemogućavanje prometa "kršenje zakona ", te da će za sve što se može dogoditi na skupovima koji nisu prijavljeni ili odobreni sukladno zakonu "svu odgovornost snositi isključivo organizatori"

U Beogradu i u još pedesetak gradova diljem Srbije u 14 sati zakazani su prosvjedi uz blokade prometnica u okviru pokreta Ekološki ustanak kojemu je cilj spriječiti usvajanje zakona o eksproprijacijaciji i referendum o promjeni Ustava, te onemogućiti projekt eksploatiranja litija u zapadnoj Srbiji korporacije "Rio Tinto".

Organizatori skupova izvješćuju na društvenim mrežama o pritiscima na aktiviste i loklane medije koje policija upozorava na kaznenu odgovornost jer skupovi nisu odobreni, sugerira da se odustane od sudjelovanja u prosvjedima i izvještavanja.

Nezavisna udruga novinara Srbije (NUNS) izrazila je bojazan za sigurnost novinara zbog "provođenja pritiska i zastrašivanja", navodeći da su pripadnici MUP-a već tijekom ranih jutarnjih sati i prijepodneva išli "po domovima i redakcijama novinara i govorili kako ne bi trebali izvještavati" s prosvjeda. U pojedinim slučajevima novinare su označavali i kao organizatore prosvjeda.

Novinarima N1 koji redovito izvješćuju o prosvjedima u kontekstu općeg društvenog i političkog ozračja, ali i i njihovim obiteljima upućene su i izravne prijetnje uz optužbe da "propagiraju fašizam" i "pozivaju na građanski rat".

"Želim reći da sutra ne plačete zbog toga što se dogodilo ili što se vašim bližnjim dogodilo. Vi , baš Vi , N1 ste uzrok , povod i bit ćete žrtve. Ne vjerujete?“, jedna je od poruka koje su novinari N1 prijavili policiji, Stalnoj radnoj skupini za sigunost novinara i regionalnoj mreži Safe journalist.

  • +25
Beograd: Prosvjedi protiv eksploatiranja litija od strane Rio Tinta Izvor: Pixsell / Autor: Mateja Stanisavljevic

Nakon prošlotjenog prosvjeda i sukoba izazavnog pokušajem da se bagerom razbije blokada na cesti kod Šapca, premijerka Ana Brnabić ocijenila je na Twitteru da ti prosvjedi nisu demokracija već fašizam, a fašizmom ih je nazvao i ministar unutarnjih poslova Aleksandar Vulin, te najavio da će policija ubuduće "primjeniti nasilje", ali je ubrzo promijenio retoriku uz poruku da će intervenirati ako budu ugroženi životi ljudi, njihova imovina i institucije.

Dajući za pravo sudionicima protuprosvjeda da se bore za slobodu kretanja, srbijanski predsjednik je ranije ovog tjedna poručio kako "Srbija nikada neće biti ni u kakvom građanskom ratu", te da mu "ne pada na pamet" da sluša ulicu i da služi ulici.

Vučić, njegovi najbliži suradnici i provladini mediji optužuju organizatore prosvjeda da su "Rockfelerovi plaćenici".

Prosvjede je pokrenuo pokret Ekološki ustanak koji okuplja desetak nevladinih udruga, građanskih inicijativa i organizacija, a vladajuća koalicija optužuje ih za političke ambicije i pokušaj svrgavanja s vlasti srbijanskog predsjednika, koji je istodobno vođa Srpske napredne stranke koja dvotrećinskom većinom dominira u Skupštini Srbije.