TURBULENCIJE U SDP-u

'Ako smijene i Danicu Juričić, to onda već možemo tumačiti kao osvetu'

13.01.2017 u 12:07

Bionic
Reading

Karolina Leaković, smijenjena međunarodna tajnica SDP-a, ne smatra potez novoga predsjednika Davora Bernardića nekim vidom osvete zbog svog djelovanja, ali joj je čudno što o svojoj smjeni nije službeno obaviještena

Leaković je na unutarstranačkim izborima u SDP-u bila jedan od Bernardićevih protukandidata, ali i ono što je možda spornije jest da je jedna od predvodnica sindikalnog organiziranja u stranci. Sedam zaposlenika SDP-a nedavno se učlanilo u Novi sindikat, a Karolina Leaković je njihova sindikalna povjerenica. Sindikalno organiziranje nije najbolje primljeno kod članstva, a glasnogovornica Danica Juričić, koja se također učlanila u sindikat, postala je metom kritika kolega na društvenim mrežama, koje su na trenutke i prelazile granicu dobrog ukusa.

'Ne mogu sada povezivati jednu legitimnu političku odluku kao što je imenovanje novoga tajnika za međunarodne odnose i smjene dosadašnje tajnice s nekakvim osvetničkim pohodom', kazala nam je bivša međunarodna tajnica SDP-a. Leaković misli da je riječ o legitimnoj političkoj odluci predsjednika. No zanimljivo je da do sada nije dobila nikakvo službeno objašnjenje zašto je smijenjena i zašto je na mjesto tajnika za međunarodne odnose imenovan Domagoj Hajduković.459900 ,459902,459850,459001'Anonimni izvori, naravno, imaju neka svoja tumačenja, ali ja bih voljela razgovarati i s vodstvom stranke s kojim nisam imala priliku razgovarati o svome radu. Razgovarala sam samo s glavnim tajnikom stranke Zvanom Brumnićem koji mi je najavio kako će predložiti Predsjedništvu SDP-a imenovanje novoga međunarodnog tajnika, ali bez ikakvih daljnjih objašnjenja', navodi Leaković.

U medijima se već ranije spekuliralo sa smjenom Leaković i glasnogovornice Juričić - koja iznenađujuće nije (još) smijenjena. Medijima je iz SDP-a neslužbeno kao razlog smjene navedeno da će Hajduković to mjesto ubuduće volonterski obavljati, dok je Leaković bila profesionalno angažirana. Međutim, Leaković je i dalje zaposlena u stranci. Znače li te najave da će dobiti otkaz?

'Ja se nadam da ću i dalje biti zaposlena, imam valjan ugovor o radu, ne znam što mogu dalje očekivati ako je to pojašnjenje. To znači da mogu očekivati otkaz. Nadam se da se to ipak neće dogoditi. No nemam nikakvu obavijest. Ali možda to tako i treba biti jer me do sada nitko nikad nije smjenjivao pa ne znam', pomalo ironično je poručila Leaković. Ipak, dan poslije nastupa opreznije nego što je reagirala odmah nakon smjene, kada je na Facebooku napisala da je ona prva žrtva novoga vodstva. 'Ha ha! Prva sam i jedina žrtva novoga vodstva. Ili nisam?' zapitala se u četvrtak navečer Leaković na Facebooku. Sada kaže da je to tako protumačila.


'Rečeno je da neće biti otkaza u SDP-u ni velikih potresa, ali činjenica je da sam samo ja smijenjena. U cijeloj stranci, evo, međunarodna tajnica, baš', revoltirana je, no odmah spušta loptu i kaže da ne može iz toga zaista izvlačiti nikakve zaključke te se zapitala je li u njoj problem jer 'možda zaista ne zna raditi svoj posao'. Pričalo se da će uz nju biti smijenjena i glasnogovornica Juričić. 'Duboko se nadam da Danica Juričić neće biti smijenjena jer to onda već možemo tumačiti kao osvetu onima koji su se učlanili u sindikat jer smo obje članice sindikata', zaključuje Leaković.