IZRICANJE HAŠKE PRESUDE

'Ako RH proglase agresorom, i unuci će osjećati posljedice'

29.05.2013 u 07:00

Bionic
Reading

Uoči današnjeg izricanja presude šestorici bivših čelnika Herceg-Bosne, odvjetnica Nika Pinter izrazila je očekivanje da će Haški sud osloboditi od optužbe njezinog branjenika, bivšeg zapovjednika Glavnog stožera HVO-a Slobodana Praljka i ostale jer 'između njih i zločina koji su nedvojbeno počinjeni, kao u svakom ratu, nije moguće uspostaviti nikakvu vezu u kazneno-pravnom smislu'

Haški sud izreći će u srijedu prvostupanjske presude bivšim čelnicima Herceg-Bosne, optuženima za zločine protiv čovječnosti, kršenje zakona i običaja ratovanja te povrede ženevskih konvencija počinjene progonom, ubojstvima, razaranjem, zatočenjem u logorima, deportacijama bosanskih muslimana i drugih nehrvata od 1992. do 1994. godine.

Za nekadašnjeg premijera Herceg-Bosne Jadranka Prlića, ministra obrane Brunu Stojića, zapovjednike Glavnog stožera HVO-a generale Slobodana Praljka i Milivoja Petkovića tužitelji su zatražili 40 godina zatvora, za zapovjednika vojne policije HVO-a Valentina Ćorića 35, a za načelnika Ureda za razmjenu zarobljenika Berislava Pušića 25 godina zatvora.

Optuženu šestorku tereti se za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu predvođenom bivšim hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom čiji je cilj bio etničko čišćenje područja Herceg-Bosne radi stvaranja 'velike Hrvatske'. Prema optužnici, u tom pothvatu sudjelovali su i bivši hrvatski ministar obrane Gojko Šušak, bivši načelnik Glavnog stožera HV-a Janko Bobetko, predsjednik Hrvatske zajednice Herceg-Bosne Mate Boban te Dario Kordić, Tihomir Blaškić i Mladen Naletilić Tuta

'Pripremljeni smo na sve. Naravno da očekujemo oslobađajuću presudu; iznijeli smo dovoljan broj dokaza kojima se mogu utvrditi nepobitne činjenice, da nije bilo udruženog zločinačkog pothvata. Uzdamo se da je ovo kazneni sud, a ne diskusija o žrtvama i da će se odlučivati o krivnji, znači objektivnom činu i subjektivnom elementu svake od točaka koje se stavljaju na teret. Nadamo da će sud osloboditi od optužbe generala Praljka i ostale jer između njih i zločina koji su nedvojbeno počinjeni, kao u svakom ratu, nije moguće uspostaviti nikakvu vezu u kazneno-pravnom smislu', rekla je odvjetnica Pinter za tportal.

Komentirajući medijske napise prema kojima će presuda vjerojatno biti osuđujuća, Pinter kaže da će 'u svakom slučaju uslijediti žalba s puno argumenata'.

'Trebamo čekati drugostupanjsku presudu. Drugi stupanj će raspravljati o pravu, a ne o činjenicama. Smatramo da je i pravo na našoj strani. Ako bude pravomoćno, onda ćete i vi i vaša djeca i unučad osjećati posljedice u smislu da će Hrvatska biti zasuta tužbama za naknadu štete. Ne znam koji sud će moći odbiti takve zahtjeve uz takvu presudu jer, ako se utvrdi da je Hrvatska direktno participirala u BiH na takav negativan način, a nitko ne želi sagledati ono što je pozitivno učinjeno, onda ćemo snositi posljedice svi', naglasila je Pinter.

Odvjetnik Anto Nobilo ocijenio je, međutim, da eventualna presuda da je Hrvatska bila agresor u BiH Hrvatskoj zapravo ne bi naštetila niti bi bila moguća tužba BiH protiv Hrvatske zbog agresije.

'U međunarodnom pravu nije utvrđena nadležnost nijednog suda za agresiju. Dakle, agresivni rat kao takav nije sankcioniran, nažalost vjerojatno na inzistiranje velikih sila', kazao je Nobilo.

Odvjetnica Pinter ne slaže se s Nobilovim zaključkom. Ako se utvrdi da je Hrvatska započela rat, uvjerena je da Hrvatska mora snositi odgovornost za naknadu štete svakom pojedincu s područja Herceg-Bosne koji je bio u logoru ili na drugi način bio žrtva HVO-a.

'Drago mi je da on tako misli, ali, nažalost, ne slažem se s njim i mislim da to nije dobar pristup. Strašno bih rado da sam ja ovom prilikom u krivu', zaključila je Nika Pinter, komentirajući Nobilovu ocjenu.