u debelom su plusu

Ako presuda za Fimi mediju postane pravomoćna, HDZ će morati platiti više od 18 milijuna kuna. Zavirili smo u njihovu blagajnu, to im neće biti nikakav problem

13.11.2020 u 15:47

Bionic
Reading

Ako današnja nepravomoćna presuda u ponovljenom suđenju za Fimi mediju postane pravomoćna, HDZ će, kao osuđena pravna osoba, morati platiti ukupno 18,1 milijun kuna. No ako pogledamo stanje blagajne na Trgu žrtava fašizma, to im ne bi trebao biti neki problem

U presudi stoji da kazna HDZ-u iznosi tri i pol milijuna kuna, a nepripadajuća imovinska korist koju je stranka stekla u aferi Fimi media - 14,6 milijuna kuna.

Iako iznos izgleda zastrašujuće, za stranačku blagajnu HDZ-a to ne bi trebao biti neki problem ako sve to dođe na naplatu.

Naime posljednjih godina konsolidirali su financije i kraj godine uredno dočekuju u plusu zahvaljujući sredstvima koja dobivaju iz državnog proračuna, članarinama te donacijama.

U financijskom izvješću za 2019. naveli su prihode od 46,7 milijuna kuna, a potrošili su nešto manje, 42,9 milijuna, pa im je samo iz te godine na računu ostalo 3,8 milijuna kuna.

Financijsko izvješće HDZ-a za 2019. by Tportal.hr on Scribd

Taj višak možemo pribrojiti višku od ranijih godina, većem od 16 milijuna kuna, tako da im plaćanje kazne koju im je odrezao sud ne bi trebalo biti problem.

Financije im neće trpjeti ni u ovoj godini. Nakon ljetnih izbora HDZ u Hrvatskom saboru ima 47 zastupnika i 15 zastupnica.

Za svakog od njih već su raspoređena sredstva od 72.438 kuna za razdoblje od 22. srpnja do 30. rujna 2020., odnosno od 94.015 kuna za razdoblje od 1. listopada do 31. prosinca 2020. Za zastupnice stranke dobivaju deset posto veći iznos kako bi bile motivirane stavljati više žena na liste.

Presuda Ivi Sanaderu Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL