LEKO O STANJU U SDP-U

'Ako postupamo navijački, nećemo riješiti probleme'

16.06.2014 u 19:04

Bionic
Reading

Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko izjavio je danas kako je dobro da se kandidatkinja HDZ-a za predsjednicu države Kolinda Grabar Kitarović pojavila na političkom prostoru, te da postoji više ozbiljnih kandidata za predsjedničku funkciju

Leko je u razgovoru za Hrvatski radio rekao da je Grabar Kitarović legitimna kandidatkinja jedne političke stranke te naglasio da on i SDP imaju svog kandidata za predsjednika Republike, a to je Ivo Josipović.

Komentirajući ishod prvog kruga izbora za vukovarskog gradonačelnika i vukovarskog Gradskog vijeća, Leko je ocijenio kako su rezultati izbora očekivani, no smatra da nije došlo do demokratskog i političkog iskoraka.

'Na žalost, tu nema iskoraka u demokratskom i političkom pogledu. Mislim da su se zakopali. Odnos snaga pokazuje da se ne razvija tolerancija i uvažavanje, da se ne gleda na budućnost', rekao je.

Komentirajući inicijativu udruge 'U ime obitelji' da se preferencijalno glasovanje primjenjuje i na parlamentarnim izborima, predsjednik Sabora je rekao kako ta udruga, po onome što je dosad čuo, traži da se odredba o preferencijalnom glasovanju unese u Ustav a to, po njegovu mišljenju, nije dobro.

Leko, koji se i sam zalaže za uvođenje preferencijalnog glasovanja, drži važnim osigurati da građani imaju veći utjecaj na izbor osoba koje će ih zastupati. No, je li to moguće osigurati kroz preferencijski glas na listi koje će kreirati stranke ili kroz izmjene izbornog sustava na neki drugi način, pitanje je koje valja razmotriti na ozbiljan i stručan, a ne dnevnopolitički način, kaže Leko.

Najavio je da bi se sjednica Glavnog odbora SDP-a trebala održati vrlo skoro, ponajprije da bi stranka odlučila kako će najbolje u kampanji pratiti svog predsjedničkog kandidata Ivu Josipovića.

Osvrćući se na događaje na prošloj sjednici Glavnog odbora, kazao je kako se zalaže za novu političku platformu SDP-a i raščišćavanje problema u stranci.

'Ako bismo rješavanju problema pristupili navijački, onda je kriza i teško ćemo je savladati. Ako budemo tražili točke okupljanja, mislim da možemo ojačati SDP', kazao je.

337247,337225,336972,336966