ANALITIČARI O MESIĆU

'Ako ništa ne skriva, neka kaže otkuda mu novac'

25.04.2012 u 07:00

Bionic
Reading

'Ako ništa ne skriva, zašto onda ne kaže tko mu je posudio novac za stanove', kaže politički analitičar Jaroslav Pecnik komentirajući anonimnu kaznenu prijavu protiv Stjepana Mesića, dok novinar i bivši diplomat Dražen Vukov Colić poručuje da 'treba reći istinu a ne se skrivati iza vlastitih legendi'

Mesić je danas preko svog savjetnika Tomislava Jakića poručio da je anonimna prijava podmetanje, kao i slučaj Patria onih koji ga žele ušutkati. Kada se očitovao o prozivkama za nabavu oklopnjaka, Mesić je tada rekao da zbog 'stabilnosti zemlje' ne želi otkriti tko mu smješta. I danas je tajnovit, netko ga želi ušutkati fabricirajem afera.

Kome je onda u interesu stati na kraj bivšem predsjedniku? 'Ne vidim razloga za to jer on je u mirovini i nema prevelikog utjecaja. Uostalom, neka kaže tko ga želi ušutkati', kaže Pecnik i dodaje da i dalje ostaje upitno da čovjek od 77 godina posuđuje dva milijuna kuna za kupnju dvaju stanova te naglašava da Mesić nije privatna osoba.

Zgrada u kojoj su Mesićevi stanovi
Mesić nije vjerodostojan i dosljedan

Iako cijeni neke Mesićeve poteze za vrijeme njegovih dvaju predsjedničkih mandata, podsjeća da je upitna njegova dosljednost i vjerodostojnost. Dodaje da je usred procesa pokušaja podmićivanja suca Vrhovnog suda za blažu presudu Branimiru Glavašu u Uredu bivšeg predsjednika bio i Ivan Drmić, koji je priznao pokušaj podmićivanja te je uvjetno kažnjen. I dalje je, kaže Pecnik, nepoznato zašto je za vrijeme Jugoslavije bio u zatvoru, no, dodaje, poznato je da je deklarirani antifašist u Australiji pjevao ustaške pjesme.

Potom je bio jedan od najbližih suradnika Franje Tuđmana, da bi se s njim kasnije razišao. 'Radio je puno kompromisa iako ne umanjujem njegove zasluge kao predsjednika', zaključio je analitičar.

'Treba reći istinu, a ne se skrivati iza vlastitih legendi'

'Hrvatska je postala medijsko groblje palih političkih anđela, pa se u zemlji istodobno vodi nekoliko ratova između bivših i sadašnjih, sadašnjih i budućih, onih koji su već uhićeni i onih koje bi trebalo uhititi, onih koji su odležali kaznu i onih koji još žive u okrilju lažne nevinosti. Kao i obično, u tom zamršenom kolopletu, mnogi ozbiljni i utjecajni igrači iz raznih pravosudnih, policijskih i obavještajnih institucija, uporno zlorabe podjednako korumpirane, jednostrane i neodgovorne medije', smatra Vukov Colić. Kaže da nema tog visokog političkog dužnosnika na čiji 'račun jednom neće stići barem neki osvetnički računi'.
'Od njih se i treba što odlučnije i istinitije obraniti. Ali ne i u znaku neukusne samohvale zbog neprolaznih zasluga za opće dobro i dobro Domovine, kao da su samom činjenicom da su nekada bili (ili još jesu) ono što su bili, sami po sebi dobili pravo na vječnu nedodirljivost. Treba reći istinu a ne se skrivati iza vlastitih legendi, kako bi se u punoj mjeri potvrdio vlastiti ugled, a izbjegla neobuzdana taština', zaključio je.


'Nekorektan potez Uskoka'

Ivica Đikić, autor političke biografije Stjepana Mesića,
slaže se da bi Mesić trebao objasniti otkuda mu novac, no smatra da je Uskok povukao nekorektan potez objavivši pojedinim medijima informaciju da je podnesena anonimna prijava prije nego što je obavljena ijedna predistražna radnja i prije nego što su istražitelji razgovarali sa samim Mesićem.

'Ovo što radi Uskok s sprezi s medijima postaje zastrašujuće. To može napisati bilo tko protiv bilo koga. Puštanje te informacije nije korektno, bez obzira na to o kome se radi', kaže Đikić.

Tko bi Mesiću mogao podmetati? Đikić kaže da ne zna, jedino je, kaže, bio u sukobu s Ivom Josipovićem. 'Na to valjda i aludira, ne vidim drugi povod. Moguće je da su Uskok i Josipović u sprezi pa je zato ta informacija iz Uskoka i puštena', kaže. 'Je li novac dobiven korupcijom, vidjet ćemo nakon istrage', zaključuje Đikić.