REPRIZNI PROGRAM

Ako ne podnese ostavku, Ivića čeka HDZ-ova lomača

16.07.2012 u 16:21

Bionic
Reading

Sindrom 'Kosor' još se snažno osjećao na Izbornoj skupštini GO HDZ-a Osijek u subotu navečer, pa novom predsjedniku Damiru Kramariću protukandidat Petar Lagator nije ni čestitao na pobjedi, nego je skupa s predsjednikom Županijskog odbora, Tomislavom Ivićem, revoltiran napustio skup prije proglašenja rezultata

Pojedinim izaslanicima Lagator je – prema njihovim riječima – još tijekom glasovanja povjerio kako mu je 'ispod časti natjecati se s takvim protukandidatom', a Ivić je pred televizijskim kamerama odlučno odbacio Kramarićev poziv na podnošenje ostavke ili makar stavljanje mandata predsjednika ŽO na raspolaganje, jer je njegova politička opcija očevidno izgubila povjerenje većine članstva.

Kramarić: Bit ćemo korektiv HDSSB-ove vlasti

Kramarić je od 1. rujna najavio ozbiljan rad kako bi HDZ postao 'korektivnesposobne HDSSB-ove vlasti i žestoko iskoračio u Gradsko vijeće nalokalnim izborima u svibnju'. Rekao je i kako će članstvo bitizadovoljno kandidatom za gradonačelnika, kojega će predstaviti ulistopadu. Lagatoru i Iviću poručio je da oprašta naniskim udarcima, jer 'nisu znali što čine' te ih pozvao na rad zadobrobit stranke. 

Repriza je to 'filma' koji smo gledali poslije izbora Tomislava Karamarka za predsjednika HDZ-a, kada je Jadranka Kosor odbila staviti na raspolaganje mandat potpredsjednice hrvatskog sabora, smatrajući kako ga i dalje zaslužuje svojim radom.

I kao što je nju u to morao razuvjeriti Klub zastupnika, tako će i Ivića novi Županijski odbor žurno prosvijetliti da ništa više nije isto, bez obzira na to što je još potkraj travnja potvrđen za predsjednika kao jedini kandidat sa čak 226 od 239 glasova izaslanika.

Ako ga njegov politički mentor Vladimir Šeks ne bude uvjerio kako mu je pametnije, poput njega, podnijeti ostavku i sačuvati još nešto političke časti, Ivića čeka deja vu kojim je u siječnju srušio predsjednika valpovačkoga GO, Jozu Piškorjanca, optuživši ga za oportunizam i raspustivši Odbor zbog 'poremećenih međuljudskih odnosa'.

Tako će, ako ne preduhitri takav rasplet, Ivić izgorjeti na istoj onoj lomači koju je znao zapaliti neposlušnim predsjednicima gradskih i općinskih organizacija.

'Kakvi su to ljudi koji su mi još donedavno davali gotovo plebiscitarnu potporu, a sada traže moju smjenu premda ni u čemu nisam promijenio način rada', začuđeno je razmišljao Ivić, kao što i Lagator, donedavni potpredsjednik osječkoga HDZ-a, nije mogao vjerovati da je od 182 izaslanika prikupio jedva 62 glasa potpore.

A još do prije nekoliko tjedana ljutio se na stranačke kolege što ga, nakon Salapićeva napuštanja stranke s mjesta predsjednika GO i prelaska u HDSSB, nisu automatizmom potvrdili na mjestu predsjednika, nego su tražili nove izbore.

Lagatoru nije pomoglo to što je neposredno uoči službenog početka kampanje za predsjednika HDZ-a, usprkos imidžu vatrenog zagovornika ostanka Jadranke Kosor na čelu stranke, iznenada pretrčao u Karamarkov tim i to objavio urbi et orbi zajedno s devetoricom istaknutih kolega iz Osječko-baranjske županije.

Strah od javnosti

Da se u HDZ-u još nisu riješili nekih loših navika,vidjelo se i kada je izborno predsjedništvo GO, na zahtjevpotpredsjednika stranke Bože Galića i političkog tajnika TomislavaČuljka, otpravilo novinare iz dvorane proglasivši izvještaj o radu tepredstavljanje kandidata zatvorenim za javnost. Tako su javnostiuskratili informacije o programu budućeg predsjednika osječkog ogranka, aveć za nekoliko mjeseci lobirat će u medijima za objavu istih tihinformacija i to čak plaćati u predizbornoj kampanji. Logike nema, aliHDZ se ipak još nije riješio straha od javnosti kojim ga je zarazilobivše vodstvo.

Neki među njima taj će čin sada tumačiti kao mjeru opreza bivšeg predsjednika osječke organizacije, Josipa Salapića, koji je svog posilnog nastojao instalirati u 'protivnički tabor', kako bi mu, u slučaju Karamarkove pobjede, mogao čuvati leđa, no minuli rad i bliske veze sa Salapićem ipak su bile prejake da bi prestrojavanje u 'pet do dvanaest' Lagatoru dalo ikakve ozbiljnije izglede na pobjedu.

Da je i sam sumnjao u vlastiti uspjeh, Petar Lagator se, osim za predsjednika, kandidirao i za člana Gradskog odbora. No i tu je dobio jedva glas, dva više nego za predsjedničku funkciju, pa nije ušao ni u GO.

Bilo mu je to očito previše za subotnju večer pa je. poput bivše šefice stranke. nestao u noći prije proglašenja pobjednika ne pruživši ni ruku Damiru Kramariću.

Nakon izjava o 'nedostojnosti' svoga protukandidata, nadmenog izbornoga govora usmjerenog na Kramarićevu kompromitaciju i vlastitu superiornost ('Što je on to, za razliku od mene, napravio u životu?'), razočaranja u stranačke izaslanike koji su mu uoči izbora obećavali glasove te s obzirom na novog predsjednika 'nedostojnog njegove veličine' čiju će politiku morati provoditi, ostanak Petra Lagatora u HDZ-u vrlo je neizvjestan.

Morat će pokazati poprilično strpljenja kako bi u dubokoj stranačkoj sjeni izdržao nekoliko mjeseci, pa nakon što ga nova uprava smijeni s mjesta direktora osječke podružnice Croatia osiguranja i kada napusti nekoliko nadzornih odbora po istom ključu po kojem je i postavljen u njih, više ga ništa neće vezati uz promijenjeni HDZ.

Pogotovo ako mu Branimir Glavaš, putem njegova prijatelja Salapića, ponudi primjereno obeštećenje iz lokalnog ili županijskog portfelja HDSSB-a.