MIRO KOVAČ

'Ako Milanoviću treba logo HDZ-a, možemo i to dogovoriti'

28.10.2015 u 11:27

Bionic
Reading

Miro Kovač, međunarodni tajnik HDZ-a, ocijenio je u srijedu da je podrška koju je njemačka kancelarka Angela Merkel pružila Tomislavu Karamarku na jučerašnjem sastanku u sjedištu njezine strane CDU-a u Berlinu, 'vrlo jasna, simbolična i kvalitetna'. Gostujući u emisiji Novi dan televizije N1, emitiranoj iz posebnog studija s međunarodne investicijske konferencije Rexpo, Kovač je tako odgovorio na pitanje voditelja Tihomira Ladišića o tome zašto se više nije čula javna podrška Angele Merkel

'Gospođa Merkel je javno primila Karamarka te mu dala podršku u razgovoru, i to je dovoljno. Mislim da je ova podrška vrlo jasna, simbolična i kvalitetna. Mi kao HDZ i ona kao predsjednica CDU-a imamo jako dobru suradnju te očekujemo podršku. I na prethodne skupove dolazili su predstavnici CDU-a, ali ono što je nama ključno jest to što ćemo odraditi posao na izborima, a očekujemo podršku građana i to je ključ svega', rekao je Kovač.

Na tom sastanku, kojemu je i sam prisustvovao, bile su tri teme: 'Podrška za izbore koju smo dobili, izbjeglička kriza i gospodarska suradnja nakon pobjede HDZ-a', rekao je međunarodni tajnik HDZ-a u 'Novom danu'.

'Dobit ćemo povjerenje građana, ali i od Njemačke - imat ćemo partnera s kojim ćemo moći surađivati. Nažalost, to nije bilo dovoljno kvalitetno u posljednje tri godine, a Milanović se išao svađati s Njemačkom, ali i sa susjedima. Želimo graditi mostove i imati partnere', dodao je.

'Očekujemo apsolutnu većinu u Saboru'

Govoreći o predstojećim parlamentarnim izborima, rekao je da se 'među ljudima' osjeća 'da je klima za HDZ jako pozitivna'.

'Očekujemo kvalitetnu pobjedu i apsolutnu većinu u Saboru. To bi omogućilo sastavljanje Vlade bez posebnih pregovora s drugim partnerima', kazao je Kovač.

Komentirajući izjavu premijera o tome da bi papa Franjo glasao za SDP, rekao je da se Milanović ponaša politikantski već tri godine.

'Ispada ministrant! Ako mu treba logo HDZ-a za izbore, i to možemo nekako dogovoriti, ali to govori samo o tome da gubi nadu. Ljudi nisu naivni i to mu neće pomoći. Govori i o tome da gubi kompas i tlo pod nogama. Dobit ćemo izbore ne zbog HDZ-a, nego da 9. studenog počnemo odmah raditi', poručio je Kovač.

Upitan za detalje razgovora o izbjeglicama, Kovač je progovorio o - Milanoviću.

'Milanović je išao dosta politikantski na sve, a ovaj samit u nedjelju održan je na poticaj Slovenije. Oni su tražili podršku Njemačke i EU-a. Kad pogledamo rezultate, Slovenci su dobili svoje, granične čuvare na granici s Hrvatskom... Od početka smo govorili da hrvatska policija mora osiguravati zelenu granicu, a ako to ne može, neka pomogne hrvatska vojska. I u Austriji se razgovara o podizanju vojske, čujemo to i u Njemačkoj, a Slovenci su zakonski omogućili to da pomaže vojska. To nije neobično, treba pomoći izbjeglicama i tu smo bili vrlo oštri prema Vladi i upozoravali na suradnju sa susjedima. Žao mi je što Hrvatska nije imala istu inicijativu kao Slovenija', kazao je Kovač.

Komentirajući tzv. Junckerov plan, prema kojemu su se države pogođene izbjegličkom krizom usuglasile provesti 17 mjera koje bi trebale usporiti protok izbjeglica, Kovač je rekao da je u tom planu najvažnije to 'što se događa bolji protok ljudi, što je rezultat i ove konferencije, na kojoj se traži od zemalja na balkanskoj ruti da ne prebacuju izbjeglice u drugu zemlju bez dogovora'.

'To je pozitivno, ali žao nam je jer smo mi kao Hrvatska nepotrebno ispali crna ovca! Ponosni smo na volontere i građane, ali smo se mogli bolje postaviti. Nažalost, na vanjskopolitičkom planu smo ponovno kiksali.'

Nije želio odgovoriti na pitanje koliko bi izbjeglica Hrvatska mogla primiti jer se ne bi upuštao u prognoze. Istaknuo je, doduše, da Hrvatska ne smije postati migrantski hotspot za ovaj dio Europe.

Više o toj temi možete doznati ovdje