MiG-21 i C-390

Ako čujete 'detonaciju', možda je probijen zvučni zid: Vojni zrakoplovi izvode letačke aktivnosti nad pet županija

14.09.2022 u 10:47

Bionic
Reading

Ministarstvo obrane najavilo je višednevne letačke aktivnosti vojnih aviona MiG-21 i C-390. Tijekom provedbe tih aktivnosti može se očekivati kratkotrajna pojačana buka te se građani mole za razumijevanje

Zajedničke letačke aktivnosti aviona MiG-21 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i brazilskog aviona C-390 provodit će se od srijede do petka u vremenu od 10 do 15 sati na području Zagrebačke, Bjelovarsko-bilogorske, Koprivničko-križevačke, Karlovačke, Ličko-senjske i Zadarske županije.

'Sve aktivnosti provode se u područjima propisanih zona letova sukladno regulativi i pravilima koji reguliraju uporabu zračnog prostora u Republici Hrvatskoj uz pridržavanje svih sigurnosnih mjera', navelo je Ministarstvo obrane.

Podsjetimo, građane Zagreba, ali i okolnih područja, početkom srpnja prilično je uznemirila 'detonacija' za koju se naknadno ispostavilo da je nenajavljeno probijanje zvučnog zida u izvedbi HRZ-a. Mnogi su se pobojali da je na hrvatsku prijestolnicu opet pao nekakav dron.

Zbog burnih reakcija oglasio se i ministar obrane Mario Banožić, izražavajući žaljenje zbog uznemiravanja građana. Priznao je da je došlo do 'evidentnog propusta u radu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, a time i Glavnog stožera Oružanih snaga' jer javnost nije bila unaprijeg obaviještena o mogućem probijanju zvučnog zida. Od Glavnog stožera, načelnika Roberta Hranja i zapovjednika HRZ-a Michaela Križanca zatražio je hitno izvješće o tome zašto se propust dogodio i tko je za njega odgovoran. Nije poznato da je itko zbog toga kažnjen.