PREKINUTA NAGAĐANJA

MORH se konačno oglasio o detonaciji koja je duboko uznemirila građane zagrebačkog prstena. Evo što su imali za reći

  • Autor: S. S.
  • Zadnja izmjena 02.07.2022 17:16
  • Objavljeno 02.07.2022 u 12:31
Ministar Mario Banožić

Ministar Mario Banožić

Izvor: Pixsell / Autor: Milan Sabic/PIXSELL

Širim područjem Zagreba oko 12:15 sati prolomio se glasan zvuk poput eksplozije i tutnja, a brojni građani nagađali su na društvenim mrežama što je to moglo biti. Sa zakašnjenjem, oglasilo se i Ministarstvo obrane

Prvi se za medije oglasio zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Zagreb Siniša Jembrih .

'Prema obavijesti iz ZOS-a GS RH u tijeku je testiranje MIG-a na području RH, pri čemu može doći do probijanja zvučnog zida', rekao je Jembrih za 24sata.

Inače, ZOS GS RH kratica je za Zapovjedno-operativno središte Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Zanimljivo, centri 112 u 12 sati proveli su ispitivanje ispravnosti sustava za uzbunjivanje, a tim povodom Ravnateljstvo civilne zaštite MUP-a obavijestilo je građane koji čuju zvuk sirene da ostanu mirni. I ostali su. No detonacija koja je potom uslijedila itekako je uznemirila neobaviještene građane u cijelom zagrebačkom prstenu, od Velike Gorice do Samobora, pa i šire.

Iz Ministarstva obrane su tek nakon detonacije izvijestili javnost o 'letačkim aktivnostima lovačkih aviona HRZ-a'. Priopćenje prenosimo u nastavku.

  • +7
  • +4

Ilustrativna galerija / MiG-21 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva

Izvor: tportal.hr / Autor: Vanja Moskaljov

'U okviru zadaća Hrvatskog ratnog zrakoplovstva piloti 191. eskadrile lovačkih aviona 91. krila u subotu, 2. srpnja 2022., u vremenu od 12 do 14 sati provode letove tijekom kojih se može očekivati probijanje zvučnog zida.

Sve aktivnosti provode se u područjima propisanih zona letova sukladno regulativi i pravilima koji reguliraju uporabu zračnog prostora u Republici Hrvatskoj.

Letovi se provode na području Zagrebačke, Požeško-slavonske, Osječko-baranjske, Virovitičko-podravske, Bjelovarsko-bilogorske i Koprivničko-križevačke županije na visini iznad 10 000 metara, uz pridržavanje svih sigurnosnih mjera.

Molimo građane za razumijevanje', naveli su iz Samostalne služba za odnose s javnošću i izdavaštvo MORH-a.