SUD JEDINO RJEŠENJE

Akademik Ibler protiv posrednika u sporu sa Slovenijom

23.01.2009 u 16:23

Bionic
Reading

Akademik Vladimir Ibler izjavio je danas kako je protiv prijedloga rješenja graničnog spora između Hrvatske i Slovenije 'ad hoc arbitražom'.

Ugledni hrvatski stručnjak za međunarodno pravo Vladimir Ibler to je izjavio komentirajući, na novinarski upit, najnoviji prijedlog Europske komisije da se hrvatsko-slovenski granični spor riješi arbitražom, o čemu su sinoć izvijestili slovenski mediji.

'Moj stav glede tog pitanja je poznat - smatram da se pitanje graničnog spora između dviju država može riješiti jedino na Međunarodnome sudu pravde u Haagu, glavnome sudskom tijelu Ujedinjenih naroda', izjavio je umirovljeni sveučilišni profesor Vladimir Ibler, koji je svojedobno sudjelovao u radu na Konvenciji o pravu mora UN-a.

Po njegovim riječima, jedini ustupak koji bi osobno bio spreman prihvatiti u rješavanju toga graničnog spora jest da o njemu ne odlučuje sudsko vijeće u punom sastavu - 15 članova, nego da se - radi bržeg postupka - problem povjeri petorici sudaca.

'Hrvatsko-slovenski granični spor predugo traje, punih 18 godina. Za to vrijeme pokušali smo ga riješiti bilateralno i neuspjelim pokušajem posredovanja bivšega američkog ministra obrane Williama Perryja, ali sve to nije dalo rezultata. Prema tome, jedino može slijediti dogovor o zajedničkom izlasku pred Međunarodni sud pravde u Haagu', istaknuo je.

Akademik Vladimir Ibler taj sud smatra najkompetentnijim, moralno i stručno najkvalificiranijim tijelom međunarodne zajednice, znatno boljim od svake 'ad hoc arbitraže'.
Vanjskopolitički odbor Europskog parlamenta prihvatio je ovoga tjedna prijedlog rezolucije o napretku Hrvatske u kojem se, uz ino, 'pozdravlja neformalni dogovor postignut 25. kolovoza 2007. između premijera Hrvatske i Slovenije o podnošenju njihova graničnog prijepora pred Međunarodni sud pravde u Haagu i traži od obiju strana da provedu taj dogovor'.