val nasilja

Ajduković: Javnost nije svjesna koliko je težak posao djelatnika socijalne skrbi ni koliko su djelatnici preopterećeni

  • Autor: An. S.
  • Zadnja izmjena 16.04.2021 20:31
  • Objavljeno 16.04.2021 u 20:31
Marina Ajduković

Marina Ajduković

Izvor: Screenshot / Autor: HRT

Profesorica na Studijskom centru socijalnog rada Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Marina Ajduković kazala je u HTV-ovom Dnevniku kako je samo bilo pitanje kada će se dogoditi napadi na djelatnije Centara za socijalnu skrb. Dodala je da je situacija u Hrvatskoj, a i u svijetu napeta, te da je povećana frustracija ljudi.

Ajduković je rekla da je došlo do ljutnje, iskazivanja agresija građana na mjestima gdje se ona ne treba iskazivati. Profesorica na Studijskom centru socijalnog rada Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu naglasila je kako javnost treba biti upoznata s problemima koji se događaju, ali se ne smije dozvoliti da ulica, odnosno pojedinci uzimaju pravdu u svoje ruke i da šire krug nasilja.

'Događa se da se nasilje ne zaustavlja. Vidjeli smo govor mržnje koji je prisutan u medijima. To je jedan specifičan i opasan oblik nasilja. Vidjeli smo nasilje prema stručnjacima', istaknula je profesorica Ajduković za HRT.

Naglasila je kako treba 'smiriti loptu', a to nije nimalo jednostavno. Ajduković je kazala kako je aktivizam važan kao i udruge civilnog društva, jer su dobar korektiv da sustav bolje radi, ali govor mržnje, napadi i teške riječi nikome ne mogu koristiti. Rekla je da za govor mržnje nema mjesta u javnom prostoru, jer njime se potiče nasilje.

Ajduković je naglasil da javnost nije svjesna koliko je težak posao djelatnika socijalne skrbi, a kao ni koliko su djelatnici preopterećeni.

'Sustav socijalne skrbi dobio je nemoguću zadaću, jer je istovremeno kontrola, a istovremeno treba korisnicima pružati pomoć i podršku', istaknula je. Rekla je da su to javne ovlasti s kojim se štite standardi našeg društva. Ajduković je dodala da se ponekad dogode i nepravilnosti.

Naglasila je da s ishitrenim strukturalnim promjenama treba pričekati.

'Ono je što je bitno treba se ili smanjiti broj ovlasti, bar u administrativnom djelu, poput dječjih doplataka, a treba ostaviti stručnjacima socijalne skrbi da rade svoj stručni posao. Važno je dati i poštovanje prema profesiji', rekla je.

Poručila je da su osobe na terenu potplaćene. Dodala je da struka treba biti partner, a ne fikus.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!